Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:36 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Asociaţia Berarii României la Constanţa „Unul din doi dobrogeni consumatori de bere o aleg pentru relaxarea de acasă”

ro

14 Jun, 2013 00:00 2112 Marime text
„Dobrogenii adulţi consumă bere într-un procentaj de 70%. Unul din doi dobrogeni consumatori de bere o aleg pentru relaxarea de acasă după o zi de muncă”. Anunţurile au fost făcute, ieri, de Constantin Bratu, director general al Asociaţiei Berarii României, în cadrul unei conferinţe de presă, şi constituie rezultatul unui studiu efectuat de compania de cercetare de piaţă GfK România, la solicitarea asociaţiei.

„Rezultatele acestui studiu confirmă încă o dată faptul că berea este un produs bine integrat stilului de viaţă modern al românilor, un adevărat liant social. Fără îndoială, acest fapt se datorează chiar calităţilor berii, calităţi pe care românii deja le cunosc şi le apreciază”, a mai declarat Constantin Bratu, director general al Asociaţiei Berarii României. Potrivit acestui studiu, berea ocupă un loc important în topul produselor consumate de dobrogeni în timpul verii: 53% dintre adulţii iubitori de bere au declarat că aceasta nu le lipseşte din frigider, mai ales în sezonul cald.
Peste jumătate dintre dobrogenii consumatori de bere o apreciază pentru proprietatea sa de a hidrata organismul, iar 87% cred că berea însoţeşte cel mai bine întâlnirile cu prietenii. În plus, jumătate dintre dobrogenii care iubesc berea cred că un consum moderat de bere poate preveni apariţia pietrelor la rinichi.   

Piaţa berii a înregistrat în 2012 un trend ascendent. Producătorii sunt rezervaţi pentru 2013

Volumul pieţei berii a atins 18,2 milioane hl în 2012, înregistrând o creştere cu 7% faţă de anul anterior. În ceea ce priveşte volumul de vânzări înregistrat la nivelul membrilor Asociaţiei Berarii României, acesta a atins 16,6 milioane hl, cu 6,5 % mai mult decât anul precedent. Deşi în 2012 s-a înregistrat un trend ascendent al consumului de bere, producătorii sunt rezervaţi în ce priveşte evoluţia în acest an, deoarece factorii care au influenţat creşterea în 2012 au depins de conjunctură, fiind prematur să se vorbească despre un trend pozitiv pe termen lung. Potrivit specialiştilor, aproximativ 98% din berea consumată de români este produsă în ţară. Astfel, sectorul berii generează valoare adăugată în economia României prin nivelul ridicat de investiţii, numărul mare de locuri de muncă create direct şi în ramurile conexe şi prin contribuţiile importante la bugetul de stat. „Sectorul berii este un partener real al autorităţilor române în susţinerea creşterii economice.

Afirmaţia are la bază fapte concrete: de la nivelul zero al evaziunii fiscale înregistrat în industria berii, la nivelul ridicat al investiţiilor. Ca orice parteneriat însă, trebuie să fie susţinut de ambele părţi. De aceea, soluţia pentru sporirea veniturilor la bugetul României provenite de pe piaţa berii nu o reprezintă creşterea accizei la bere, ci stabilirea de politici care să stimuleze dezvoltarea acestui sector de activitate şi a celor conexe, cum ar fi agricultura şi turismul, precum şi măsuri care să reducă evaziunea fiscală pe piaţa băuturilor alcoolice”, a mai declarat Constantin Bratu, directorul general al Asociaţiei Berarii României. Membrii asociaţiei sunt permanent orientaţi spre menţinerea standardelor de producţie la cel mai înalt nivel şi de aceea investiţiile efectuate în facilităţile de producţie au sporit de la un an la altul. Astfel, în 2012 s-a înregistrat pentru al doilea an consecutiv o creştere a investiţiilor de aproape 10 milioane de euro, ajungându-se la 71 de milioane de euro. Contribuţiile membrilor Asociaţiei au atins în 2012 pragul de 283 de milioane de euro, în creştere cu 11 milioane de euro faţă de anul anterior. Aceste contribuţii sunt importante la bugetul de stat, reprezentat prin diferite taxe (TVA, accize, taxe de personal, diverse impozite şi contribuţii la asigurările sociale). În 2012, acciza pentru bere a reprezentat 60% din totalul veniturilor din acciză colectate de pe piaţa băuturilor alcoolice.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii