Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:41 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

UPDATE Cele 39 de persoane trimise în judecată au fost achitate Asociat la Container Clearance Services SRL Constanţa - Un inculpat din dosarul „Portul” a fost audiat până i-a dat sângele pe nas

ro

24 Apr, 2013 00:00 4323 Marime text
Luna aceasta s-a împlinit un an de când prezenta cauză se află pe rolul Curţii Supreme de Justiţie  

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României a început audierea inculpaţilor trimişi în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie în dosarul cunoscut generic „Portul”. La şedinţa de luni, în faţa completului de judecată Fond 6 s-a aflat Dragoş-Iulian Tudoran, care, potrivit DNA, este asociat la SC Container Clearance Services SRL Constanţa. După câteva zeci de minute de audieri, lui Tudoran i s-a făcut rău, iar după ce a început să-i curgă sânge din nas completul de judecată a suspendat şedinţa.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie spun că Tudoran este acuzat de „iniţierea sau constituirea unui grup infracţional organizat ori aderarea sau sprijinirea sub orice formă a unui astfel de grup, complicitate la două infracţiuni de dare de mită, în formă continuată, complicitate la două infracţiuni de luare de mită, în formă continuată, şi instigare la infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial”. Conform unei informări oficiale, „în intervalul mai 2010 - mai 2011, în calitate de comisionar vamal, asociat la SC Container Clearance Services SRL Constanţa, inculpatul Tudoran Dragoş-Iulian, la cererea unor lucrători vamali printre care Olteanu Claudiu-Constantin, Milea Adrian ş.a., a pretins şi primit, în numele acestora, diverse sume de bani de la mai mulţi intermediari vamali (Ahmad El Haj, Akram Naser Abdel Rahman Bani Mustafa, Mohamad Rouchdi, Catargiu Laurenţiu, Ali Amer)”. Cei de la Anticorupţie continuă susţinând că banii „au fost ulterior împărţiţi cu lucrătorii vamali, precum şi cu conducerea grupului infracţional din care făcea parte, astfel încât lucrătorii vamali implicaţi să permită, în mod fraudulos, accesul în ţară a unor containere importate sau să permită accesul lor în ţară a unor containere blocate în vamă fără vreun temei legal plauzibil”.

„Intermediarii vamali membri ai grupului preluau operaţiunile de import ale clienţilor, le refăceau documentele de origine ale mărfurilor, impunând ca importator fictiv o firmă fantomă, raportau comisionarilor vamali şi vameşilor situaţiile neconforme legii, pentru a permite stabilirea mitei, conform mercurialelor nescrise ale grupului, negociau mita şi, în final, o plăteau, uneori prin intermediul comisionarului vamal, iar alteori direct lucrătorului vamal”, potrivit DNA. Revenind la audierea de ieri, în timpul şedinţei, lui Dragoş-Iulian Tudoran i s-a făcut rău, iar judecătorii Curţii Supreme s-au văzut nevoiţi să suspende procedura. Mâine, Înalta Curte va încerca să continue audierea lui Tudoran. Următorul termen a fost stabilit pentru data de 15 mai. De menţionat că, la şedinţa de la finele lunii trecute, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României a respins ca neîntemeiată cererea de revocare a măsurii preventive a obligării de a nu părăsi ţara formulată de senatorul PC Mircea Marius Banias, fostul şef al PDL Constanţa, judecat în prezenta cauză, dar şi cea de revocare a interdicţiei de a lua legătura cu o parte dintre colegii de inculpare formulată de Eugen Bogatu, director al Direcţiei Domenii Portuare din cadrul Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Maritime Constanţa.

UPDATE – 07.04.2016
 
Pe data de 22 martie 2016, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie s-a pronunțat în dosar. Toate cele 39 de persoane trimise în judecată de procurorii DNA au fost achitate. Decizia nu este definitivă, ea putând fi atacată.  
 
Minuta instanţei poate fi citită integral accesând link-ul
 
Decizie în dosarul „Portul Constanța“
Mircea Banias şi Laurenţiu Mironescu, achitaţi alături de celelalte 36 de persoane (MINUTĂ)
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii