Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
15:59 18 04 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ar fi intervenit pentru fratele său, ginerele lui Zelca Cine l-a trimis la închisoare pe Mihai Perifan, fostul şef de la OPC (rechizitoriu)

ro

27 Oct, 2015 00:00 1855 Marime text


„După ce inculpatului i-au fost prezentate acuzaţiile îndreptate împotriva sa, Perifan Mihai a formulat un denunţ împotriva persoanei de la care obţinuse informaţiile utilizate pentru mituirea ofiţerilor de poliţie, respectiv inculpatul Fudulea Damu“
 
Mihai Perifan, fostul şef al Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Constanţa, şi Damu Fudulea, inspector în cadrul ANAF - Direcţia Generală Antifraudă, detaşat ca specialist antifraudă fiscală la Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanţa, au fost condamnaţi definitiv.
 
Ieri, judecătorii Ciprian Coadă şi Damian Mitea, din Curtea de Apel Constanţa, au decis ca Perifan să execute 1,6 ani de închisoare. Fudulea a primit un an de închisoare, cu suspendare condiţionată. Perifan a fost acuzat de dare de mită iar Damu Fudulea, de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii. În rechizitoriul întocmit, procurorii DNA arată că, „la data de 19 martie 2015, inculpatul Perifan Mihai, pe baza informaţiilor primite de la celălalt inculpat, a promis unui ofiţer de poliţie suma de 15.000 de euro, pentru ca un subordonat al acestuia să conducă cercetările dintr-o cauză penală pe care o instrumenta, de o asemenea manieră încât să se ajungă la o soluţie favorabilă pentru o rudă a sa şi societăţile apropiate acesteia, dându-i în aceeaşi zi suma de 14.000 de euro“.
 
Ruda pentru care ar fi intervenit şeful OJPC Constanţa ar fi fratele său, Daniel Perifan, ginerele afaceristului Costică Zelca, apropiat atât al lui Radu Mazăre, fostul primar al municipiului Constanţa, cât şi al lui Nicuşor Daniel Constantinescu, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa.
 
Revenind la decizia judecătorilor Ciprian Coadă şi Damian Mitea, instanţa a dedus din pedeapsa principală aplicată lui Mihai Perifan perioada reţinerii, arestării preventive şi arestului la domiciliu de la data de 20 martie la data de 3 iulie. De asemenea, Curtea de Apel Constanţa a dedus din pedeapsa principală aplicată lui Damu Fudulea perioada reţinerii, arestării preventive şi arestului la domiciliu de la data de 20 martie la data de 3 iulie.
 
Potrivit celor de la DNA, cercetările în cauză au început la data de 17 martie, când denunţătorul, lucrător al Serviciului de Investigaţii a Criminalităţii Economice al IPJ Constanţa, a sesizat Anticorupţia „cu privire la faptul că, la data de 13.03.2015, a fost apelat de către inculpatul Perifan Mihai, despre care ştia că este şeful Oficiului pentru Protecţia Consumatorului Constanţa şi fost comisar în cadrul Gărzii Financiare Constanţa şi care i-a cerut o întrevedere“.

Un bileţel cu numele ofiţerului care instrumenta dosarul 

„În cadrul întâlnirii, inculpatul i-a solicitat denunţătorului informaţii despre un dosar penal aflat în lucru la un subordonat al său, insp. (...), şi care privea potenţiale infracţiuni de evaziune fiscală în care era implicată şi o societate administrată de (...). Potrivit declaraţiilor denunţătorului, inculpatul avea notat pe un bileţel numele ofiţerului de poliţie care instrumenta dosarul respectiv, precum şi numărul de înregistrare al cauzei la Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanţa. Cu aceeaşi ocazie, inculpatul i-a comunicat denunţătorului faptul că deţinea informaţiile respective de la un specialist antifraudă de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanţa.
 
În continuare, inculpatul i-a comunicat denunţătorului că, dacă subordonatul său este atent cu (...), în sensul rezolvării favorabile a situaţiei acestuia, o să aibă grijă ca acesta să fie recompensat. Denunţătorul a mai arătat că, în cadrul aceleiaşi întrevederi, inculpatul i-a cerut în mod direct şi neechivoc să îi acorde sprijin (...) prin influenţarea ofiţerului de poliţie care efectua cercetările“, conform DNA.
 
Procurorii DNA mai arată că, „la finalul discuţiei, denunţătorul a convenit cu inculpatul Perifan Mihai să discute cu subordonatul său pentru a vedea dacă există posibilitatea adoptării unor soluţii favorabile (...), iar ulterior, să îl contacteze din nou pe inculpat, pentru a discuta“.

Perifan l-a denunţat pe Fudulea

„În dimineaţa zilei de 20.03.2015, denunţătorul şi inculpatul Perifan Mihai s-au întâlnit din nou la restaurantul (...) din municipiul Constanţa. Primul care a părăsit restaurantul a fost denunţătorul, în timp ce inculpatul a fost surprins în interiorul localului. Asupra denunţătorului a fost găsită suma de 1.000 de euro ambalată într-o cutie de ţigări marca (...), denunţătorul arătând că i-a fost dată de către inculpatul Perifan Mihai. După ce inculpatului i-au fost prezentate acuzaţiile îndreptate împotriva sa, inculpatul Perifan Mihai a formulat un denunţ împotriva persoanei de la care obţinuse informaţiile utilizate pentru mituirea ofiţerilor de poliţie, respectiv inculpatul Fudulea Damu“, potrivit DNA.

Citeşte şi  

Bani în cutia de medicamente - Cronologia unui flagrant marca DNA. Cum a fost prins şeful Protecţiei Consumatorilor Constanţa (document+rechizitoriu)

Rechizitoriu - Trimitere în judecată Mihai Perifan, fost şef al Protecţiei Consumatorilor Constanţa, şi Damu Fudulea, inspector Antifraudă (document)

Procurorii Anticorupţie, „foc şi pară“ după condamnările lui Mihai Perifan şi Damu Fudulea (rechizitoriu)

Ti-a placut articolul?

Comentarii