Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:12 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Apropiat al lui Mazăre, prejudiciu de peste 10 milioane de euro adus României Avraham Morgenstern, reţinut pentru 24 de ore

ro

19 Nov, 2014 00:00 2736 Marime text


Avraham Morgenstern, fostul administrator al Shapir Structures SRL şi apropiat al primarului Radu Mazăre, a fost reţinut, ieri, pentru 24 de ore de procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Secţia de combatere a infracţiunilor conexe infracţiunilor de corupţie.


Magistraţii au dispus punerea în mișcare a acţiunii penale sub aspectul săvârşirii a două infracţiuni de evaziune fiscală. Avraham Morgenstern, sau Avi, cum este cunoscut în cercul de prieteni printre care se numără şi edilul-şef al Constanţei, este acuzat de procurorii DNA că, în calitate de administrator al Shapir Structures SRL, s-ar fi sustras de la plata obligaţiilor fiscale către stat, producând un prejudiciu în sumă totală de 45.694.558,5 lei (peste 10 milioane de euro) compus din: 27.723.810,65 de lei taxa pe valoarea adăugată şi 17.970.747,85 de lei impozit pe profit.

Avraham Morgenstern, revocat din funcţia de administrator al Shapir Structures

În comunicatul DNA apar datele a trei contracte încheiate cu RAEDPP (Regia Autonomă de Exploatare a Domeniului Public Şi Privat) Constanţa și Confort Urban SRL Constanţa, în sumă totală de peste 150 de milioane lei, pentru care nu ar fi fost înregistrate facturile fiscale aferente acestor venituri, emise de societatea Shapir Structures SRL, iar, pe de altă parte, a înregistrat cheltuieli fictive în sumă totală de peste 65 de milioane lei, reprezentând consultanţă și asistenţă tehnică oferite de societăţile Larton Consultants Ltd Cipru și Comrad Leasing Ltd Cipru, controlate tot de Avraham Morgenstern. Amintim că Avraham Morgenstern fost revocat din funcţia de administrator al SC Shapir Structures SRL. Informaţia a fost publicată în Monitorul Oficial al României, partea a IV-a, nr. 4424/4.VII.2014. Potrivit sursei mai sus citate, în locul lui Avraham Morgenstern a fost numită în funcţia de administrator societatea Larton Consultants Ltd, din Cipru, reprezentată de Gheorghiades Chiris şi Christodoulou Thomas.

Iată care sunt contractele la care fac referire procurorii DNA

Primul pe listă este contractul încheiat la 22.12.2011, între Shapir Structures SRL şi RAEDPP Constanţa, având ca obiect proiectarea și execuţia lucrărilor aferente obiectivului de investiţii „Construire unităţi locative modulare în Municipiul Constanţa şi lucrări tehnico-edilitare aferente” - Campus Social „Henri Coandă”, venituri neînregistrate corespunzător - peste 40 de milioane de lei; cel de-al doilea contract luat în vizor de către DNA este cel încheiat la 10.12.2008 de SC Shapir Structures SRL cu SC Confort Urban SRL Constanţa, având ca obiect reabilitarea tramei stradale a municipiului Constanţa, iar ultimul se referă la contractul încheiat, la data de 23.02.2012, între SC Shapir Structures SRL cu SC Confort Urban SRL Constanţa, având ca obiect lucrări de mentenanţă, reparaţii şi întreţinere a tramei stradale din municipiul Constanţa, inclusiv marcaje, valoarea totală a veniturilor neînregistrate fiind de peste 100 de milioane de lei.

Precizăm că Avraham Morgenstern este cercetat, alături de Radu Mazăre, în Dosarul Campusului Social „Henri Coandă“, pentru dare de mită, iar edilul-şef al Constanţei, pentru luare de mită. Potrivit procurorilor Anticorupţie, „în cursul anului 2011, (n.r. Avraham Morgenstern) i-a remis primarului municipiului Constanţa, Mazăre Radu Ştefan, suma totală de 175.000 de euro, pentru ca acesta să-i faciliteze câştigarea licitaţiei, ce avea ca obiect contractul de construire a campusului social, în valoare de 40.964.030 de lei fără TVA (circa 10 milioane de euro). Banii, primiţi în mai multe tranşe, au urmat un circuit ascuns, prin intermediul unor conturi aparţinând unor societăţi offshore, conturi deschise la bănci din străinătate, în jurisdicţii cunoscute pentru condiţiile restrictive privind cooperarea judiciară internaţională în materie penală“, arată DNA, în dosarul în care Morgenstern şi Mazăre au fost puşi sub control judiciar.

„Cheltuieli fictive de circa 65 de milioane de lei“

Revenind la comunicatul DNA de ieri, procurorii arată că, pe de altă parte, au fost înregistrate cheltuieli fictive în sumă totală de circa 65 de milioane de lei, reprezentând consultanţă și asistenţă tehnică oferite de societăţile controlate de inculpat, Larton Consultants Ltd Cipru (în sumă totală de 32.465.159,34 de lei în perioada 2009-2011) și Comrad Leasing Ltd Cipru (în sumă totală de 32.638.530,02 lei în perioada 2011-2014), în baza următoarelor contracte: cel încheiat la 16.01.2009 între SC Shapir Structures SRL, în calitate de beneficiar, şi Larton Consultants Ltd Cipru, în calitate de prestator. Obiectul contractului reprezintă prestarea serviciilor de consultanţă în mai multe domenii (asigurări, financiar-fiscal, juridic, proiectare, resurse umane, consultanţă pentru afaceri şi management) de către prestatorul Larton Consultants Ltd - Cipru pentru beneficiar Shapir Structures SRL. Durata contractului a fost stabilită la trei ani, iar valoarea totală a contractului a fost de 3.500.000 de euro, menţionează oamenii legii în comunicatul remis ieri.
Potrivit DNA, în data de 1.09.2010, la contractul menţionat mai sus a fost încheiat Actul adiţional nr. 1 prin care valoarea totală a contractului a fost suplimentată cu suma de 4.500.000 de euro, majorare de valoare care ar fi nejustificată, spun procurorii, căci nu se arată ce servicii suplimentare îi sunt necesare societăţii Shapir Structures SRL și pe care ar urma să le presteze societatea Larton Consultants Ltd; în perioada 6.02.2009 - 4.10.2011, în contabilitatea SC Shapir Structures SRL au fost înregistrate facturi emise de Larton Consultants Ltd, în valoare totală de 32.465.159,34 de lei. Acestea au fost achitate în totalitate, atât prin bancă, cât şi în numerar. Din analiza facturilor şi a anexelor, la acestea nu ar fi rezultat date care să demonstreze realitatea prestaţiei efectuate, arată procurorii DNA.

Vezi şi AICI cum a destabilizat situaţia cu Shapir Structures şi societatea Confort Urban

Totodată, procurorii Anticorupţie arată că, în urma contractului încheiat la 1.08.2011, între SC Shapir Structures SRL, în calitate de client, şi Comrad Leasing Ltd Cipru, în calitate de consultant, pentru serviciile de consultanţă în mai mute domenii (asigurări, financiar-fiscal, juridic, proiectare, resurse umane, consultanţă pentru afaceri şi management), în contract nu ar fi fost prevăzut un preţ pentru prestarea acestor servicii. În perioada 23.08.2011 - 18.02.2014, în contabilitatea SC Shapir Structures SRL au fost înregistrate facturi emise de Comrad Leasing LTD Cipru, în valoare totală de 32.638.530,02 lei. Acestea au fost achitate în totalitate, atât prin bancă, cât şi în numerar. Din analiza facturilor şi a anexelor acestora, nu au rezultat date care să demonstreze realitatea prestaţiei efectuate de firmă.

„Inculpatului Morgenstern Avraham i s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală, urmând a fi prezentat, la data de 19 noiembrie 2014, la Tribunalul Bucureşti, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile. Facem precizarea că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal, reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie“, precizează procurorii DNA.

Citește și comunicatul prin care DNA a dispus reținerea pentru 24 de ore a lui Avraham Morgenstern
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii