Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:45 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Aproape 25 de ani de temniţă într-un dosar instrumentat de procurorii DNA Constanţa

ro

24 Sep, 2013 00:00 1979 Marime text
Trei persoane trimise în judecată, în 2012, de procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Constanţa, au fost condamnate de Tribunalul Constanţa la ani grei de temniţă. Ieri, instanţa de judecată mai sus precizată a decis ca Iulian Chiţaru, asociat unic şi administrator al SC ARM Consulting SRL Constanţa (la data trimiterii în judecată) să execute cinci ani de închisoare. Asta în timp ce Marius Zainea (administrator la aceeaşi societate) s-a ales cu 10 ani de închisoare. Ultimul inculpat, Ioan Butanche, a fost osândit de judecătorii Tribunalului Constanţa la 9 ani şi 6 luni de închisoare.
 
Ieri, magistraţii constănţeni au admis acţiunile civile formulate de părţile civile Statul Român prin ANAF Bucureşti şi SC Petrotel Lukoil SA Ploieşti împotriva inculpaţilor şi a părţii responsabile civilmente SC Arm Consulting SRL Constanţa prin lichidator judiciar Iorgu Constantin. Pe cale de consecinţă, Tribunalul i-a obligat pe inculpaţi, în solidar, să plătească părţii civile Statul Român prin ANAF Bucureşti suma de 3.281.986,29 lei reprezentând despăgubiri materiale, precum şi dobânda legală. Mai mult decât atât, instanţa i-a obligat pe inculpaţi şi pe partea responsabilă civilmente SC Arm Consulting SRL Constanţa, în solidar, să plătească părţii civile SC Petrotel Lukoil SA Ploieşti suma de 3.551.103,71 lei reprezentând despăgubiri materiale. Cei trei inculpaţi au mai fost puşi, în solidar cu partea responsabilă civilmente, să plătească statului câte 10.600 de lei fiecare, reprezentând cheltuieli judiciare. Decizia de ieri a Tribunalului nu este definitivă, ea putând fi atacată la Curtea de Apel Constanţa. Amintim că, în 2012, procurorii au anunţat că, „în perioada decembrie 2004 - iulie 2005, inculpaţii Chiţaru Iulian şi Zainea Marius, asociat unic şi administrator, respectiv administrator al SC ARM Consulting SRL Constanţa, cu ajutorul inculpatului Butanche Ioan, au achiziţionat importante cantităţi de motorină în regim de scutire de la plata accizelor şi a TVA cu motivaţia „export - bunkeraj”, marfă care în realitate a fost livrată pentru consum unor societăţi comerciale din România la un preţ incluzând acciza şi TVA, contribuţii care nu au fost achitate către bugetul de stat. În această modalitate, bugetul de stat a fost prejudiciat cu suma totală de 5.771.116 RON (echivalent a 1.600.864 euro)”.

„De asemenea, în cursul anului 2004, inculpaţii Zainea Marius şi Butanche Ioan, au folosit, în vederea justificării exporturilor şi a retragerilor de numerar de la unităţile bancare, mai multe înscrisuri oficiale false (autorizaţii, declaraţii vamale de export, facturi comerciale etc.) şi înscrisuri sub semnătură privată (contracte de export, borderouri de achiziţii cereale de la persoane fizice). Inculpatul Zainea Marius a folosit în interes personal suma de 6.750.626 lei aparţinând firmei pe care o administra, sumă reprezentând o parte din sumele încasate din valorificarea motorinei pe piaţa internă. De asemenea, în scopul disimulării provenienţei ilicite a sumelor de bani obţinute prin sustragerea de la plata obligaţiilor fiscale, Zainea Marius a supus procesului de spălare suma de 979.500 USD, prin crearea unui circuit financiar fictiv. În scopul de a se sustrage de la controlul financiar - fiscal, în cursul lunii februarie 2004, inculpatul Chiţaru Iulian a declarat în mod fictiv sediul SC ARM Consulting SRL Constanţa”, au conchis procurorii DNA.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii