Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:13 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ANI a sesizat DNA Nicuşor Constantinescu, un nou proces cu inspectorii de Integritate

ro

06 Oct, 2015 00:00 2107 Marime text


 La începutul lunii mai, judecătoarea Roxana Nicoleta Bacu, din Curtea de Apel Constanţa, a anulat raportul de evaluare nr. 18330 / G / II/24.04.2013 întocmit de ANI, document prin intermediul căruia Nicuşor Constantinescu a fost declarat incompatibil
 
Nicuşor Daniel Constantinescu, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, a chemat la judecată, din nou, Agenţia Naţională de Integritate! Şeful CJC solicită Curţii de Apel Constanţa, potrivit surselor noastre, anularea raportului ANI dat publicităţii la jumătatea lunii iunie, prin care inspectorii de integritate au anunţat „constarea unor indicii privind posibila săvârşire de către Constantinescu Nicuşor Daniel a infracţiunilor de conflict de interese şi a celor asimilate infracţiunilor de corupţie, motiv pentru care Agenţia a sesizat Direcţia Naţională Anticorupţie“. 
 
Litigiul dintre Nicuşor Daniel Constantinescu şi ANI va fi soluţionat, conform listei de şedinţă, de judecătorul Claudiu Răpeanu, preşedintele Secţiei a II-a Civilă, de Contencios Administrativ şi Fiscal din Curtea de Apel Constanţa. Cauza a fost amânată pentru începutul lunii decembrie, deoarece ANI trebuie să depună la dosar o serie de documente.
 
Conform raportului ANI, „în urma evaluării, au rezultat indicii privind posibila săvârşire a infracţiunii de conflict de interese, întrucât, în perioada exercitării funcţiei, Constantinescu Nicuşor Daniel a încheiat prin atribuire directă un contract de prestări servicii şi 10 acte adiţionale, semnate între CJ Constanţa şi SC Conpress Holding SRL“.
 
„În baza contractului, asociaţii acestei societăţi comerciale au obţinut un folos patrimonial, în valoare de 2.404.913,24 de lei (aproximativ 556.260,16 euro). Constantinescu Nicuşor Daniel a deţinut în cadrul SC Conpress Holding SRL calitatea de asociat (23 mai 1994 - 4 aprilie 2002) şi funcţia de administrator (3 - 4 aprilie 2002), fiind asociat cu Strutinsky Gabriel Sorin, Ciocoiu Sanda, Cârciog Mihail Gheorghe, persoane fizice cu care este asociat şi în prezent în cadrul altor societăţi comerciale“, se mai arată în documentul ANI dat publicităţii la data de 16 iunie.
 
„De asemenea, cu ocazia desfăşurării evenimentului «Centura de Aur», organizat în Constanţa în perioada 4 - 8 septembrie 2013, CJ Constanţa, prin preşedintele Constantinescu Nicuşor Daniel, a încheiat cu agenţia de turism SC Icar Tours Constanţa SRL un contract-cadru de comercializare a pachetelor de servicii turistice. Astfel, prin încheierea acestui contract, s-a creat un folos patrimonial, în valoare de 22.000 de lei, în favoarea SC Xenoti SRL, societate comercială ce a asigurat, cu ocazia evenimentului menţionat, servicii de cazare la Complexul Flora din Mamaia şi în cadrul căreia Constantinescu Nicuşor Daniel deţine calitatea de asociat.


 
Anterior, în anul 2007, SC Icar Tours Constanţa SRL a  încheiat cu SC Xenoti SRL - Complex Flora Mamaia un contract de prestări servicii hoteliere pe durată nedeterminată. Astfel, pentru efectuarea plăţilor, Constantinescu Nicuşor Daniel, în calitate de preşedinte al CJ Constanţa şi de ordonator principal de credite, a semnat documentele financiar-contabile constând în cinci ordonanţări de plată, două angajamente bugetare şi două propuneri de angajare“, se mai arată în documentul mai sus amintit.
 
„Mai mult, în calitate de preşedinte al CJ Constanţa, Constantinescu Nicuşor Daniel a folosit informaţiile referitoare la bugetul instituţiei publice şi serviciile ce urmează a fi achiziţionate, informaţii ce nu sunt destinate publicităţii, în scopul obţinerii unor sume de bani (2.404.913,24 de lei, echivalentul a 556.260,16 euro) pentru asociaţii SC Conpress Holding SRL Constanţa, societate care aparţine aceloraşi persoane cu care preşedintele CJ Constanţa se află în relaţii de asociere şi colaborare în ultimii cinci ani, în mai multe societăţi comerciale.
 
În acelaşi sens, Constantinescu Nicuşor Daniel, folosind informaţii ce nu sunt destinate publicităţii, a favorizat şi direcţionat, prin intermediul agenţiei de turism Icar Tours Constanţa, plata sumei în valoare de 252.899,00 de lei pentru serviciile de cazare oferite în timpul competiţiei sportive «Centura de Aur», din care, ulterior, suma de 22.000 de lei a fost direcţionată către propria firmă, SC Xenoti SRL“, potrivit raportului ANI.
 
„Prin urmare, Agenţia Naţională de Integritate a sesizat Direcţia Naţională Anticorupţie în vederea verificării indiciilor privind săvârşirea de către Constantinescu Nicuşor Daniel a infracţiunii de conflict de interese şi a infracţiunii asimilate infracţiunilor de corupţie. Totodată, având în vedere neconcordanţele sesizate cu privire la unele facturi fiscale, constatate ca urmare a comunicării acestora de către SC Xenoti SRL - Complex Flora Mamaia şi SC Icar Tours Constanţa SRL, a fost sesizată şi Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, în vederea declanşării acţiunii de control fiscal la SC Xenoti SRL, în conformitate cu prevederile Codului Fiscal şi Codului de Procedură Fiscală“, au conchis inspectorii de Integritate.
 
Sursa foto: integritate.eu
 
Citeşte şi
Judecătoarea Roxana Bacu a anulat raportul ANI
Nicuşor Constantinescu a scăpat, momentan, de incompatibilitate 

 
UPDATE 1. Nicuşor Constantinescu - „E reacţia la conferinţa de presă de vineri“
ANI cere DNA şi ANAF să îl cerceteze pe şeful CJC pentru conflict de interese

 
Sesizare către DNA şi ANAF pentru conflict de interese
ANI îl pune pe Nicuşor Constantinescu pe urmele lui Radu Mazăre?
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii