Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:58 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Anchetă „scindată" DNA, sesizată în scandalul „mită la Regionala de Drumuri"

ro

13 Oct, 2010 02:52 2222 Marime text

ARR_tribunal01.jpgAproape pusă pe butuci în urma deciziei instanţei, care a stabilit că, în fapt, competenţa de instrumentare a dosarului ar fi aparţinut DNA-ului şi nu Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa, ancheta în mega-dosarul presupusei mite de la ARR şi DRDP Constanţa merge mai departe. În urma hotărârilor Tribunalului şi a Curţii de Apel Constanţa, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunal au dispus înaintarea unei părţi a dosarului către DNA.

Concret, este vorba doar despre acea parte a anchetei care îl priveşte pe Dorin Nicolae Dragomir, funcţionar public cu atribuţii de control în cazul Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri Constanţa, calitate ce atrage, potrivit judecătorilor, competenţa procurorilor anticorupţie. În schimb, ceilalţi opt suspecţi din dosar, angajaţi ai Autorităţii Rutiere Române - Agenţia Constanţa şi ai Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri Constanţa, vor fi anchetaţi în continuare de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa. Printre altele, judecătorii Curţii de Apel Constanţa au stabilit că prima instanţă a avut dreptate când a considerat că urmărirea penală în cauză trebuia efectuată de către procurorul DNA, dat fiind că Dorin Niculae Dragomir îndeplineşte calitatea prevăzută de art. 13 al.1 lit.b din OUG 43/2002 privind DNA, fiind funcţionar public cu atribuţii de control în cadrul Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri Constanţa.

Perturbarea gravă a ARR

Totodată, instanţa de recurs a vorbit despre consecinţele care se pot reţine din acuzaţiile formulate prin actul de inculpare, „constând în tulburarea însemnată a bunului mers al unui organ sau instituţii de stat", dat fiind că, potrivit legilor în vigoare, sunt de competenţa DNA infracţiunile prevăzute de legea privind faptele de corupţie prin care s-a adus o perturbare deosebit de gravă bunului mers al unei instituţii publice. De asemenea, magistraţii Curţii de Apel au amintit că înşişi procurorii care anchetează cazul au apreciat că „inculpaţii împreună, într-un mod organizat şi de lungă durată, au perturbat grav activitatea de control a Autorităţii Rutiere Române, prin informarea unui număr mare de transportatori pe o perioadă îndelungată, privind momentul şi locul în care pe traseele de transport se găsesc organe de control din cadrul ARR, în vederea ocolirii acestora". Curtea a conchis că despre toate elementele semnalate de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa se poate considera că ar constitui o perturbare deosebit de gravă activităţii de control a unei instituţii publice, în speţă ARR, „atrăgând reţinerea normei de competenţă specială". Adică DNA. În acest context, ancheta privind presupusa mită de la ARR şi de la Regionala de Drumuri Constanţa se va despărţi în două dosare, unul instrumentat de DNA - în ceea ce-l priveşte pe Dorin Nicolae Dragomir - şi cel de-al doilea dosar, care va fi instrumentat în continuare de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa, în privinţa celorlalţi opt acuzaţi. Acuzaţiile sub care sunt cercetaţi angajaţii ARR şi DRDP sunt de luare de mită şi abuz în serviciu.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • justice 13 Oct, 2010 08:01 de ce nu se sesizeaza de mita care o iau uneori pe fata politistii de la clanul bucurestenii paceali si bairam? ce fac rapotan catana vizitiu si pisica dar si sefii sectiilor 2 4 si 5? se vind minore droguri arme si politistii si procurorii iau spaga ? uneori pe fata auto logan simbata la 19 26 la bariera caraiman abator mai -24681...bordelul e pe str ol;teniei 5 la 20 m de sediul procuraturii si la 100 metri sectia 3 si politia mun constanata --stau fara forme legale primaria nu i evacueaza