Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:25 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

UPDATE Alunecare masivă de teren la Azuga. Zeci de persoane evacuate. A fost obturat râul Azuga (galerie foto)

ro

11 Apr, 2020 00:46 5417 Marime text
Aseară, în localitatea Azuga, pe strada Umbroasă, s-a produs o alunecare de teren, potrivit ISU Prahova.

Raluca Vasiloae, purtătorul de cuvânt al instituţiei a declarat pentru ZIUA de Constanţa că „alunecarea nu a ajuns încă la locuințe, dar preventiv sunt evacuate 20 de familii, deoarece exista posibilitatea ca aceasta să avanseze către imobile”.

La faţa locului sunt 17 pompieri militari.

Vasiloae mai spune că sunt 130 de persoane care momentan se află într-o sală de sport, şi s-au făcut demersuri pentru a fi cazați la una sau două unități hoteliere unde vor avea și hrana asigurată.

Totodata, în zona alunecării, din cauza blocării albiei râului s-a format un baraj şi din acest motiv pompierii acționează cu motopompe pentru a evacua apa din amonte către aval.

În această dimineața se vor face din nou evaluări și se v-a proceda la deblocarea albiei pârâului cu utilaje specifice.

Costel Alexe, ministrul mediului a postat pe pagina sa de Facebook, următoarele:  

„Această alunecare de teren a obturat albia cursului de apă Azuga, existând riscul blocării albiei și înregistrării de inundații.
Echipele Administrației Naționale Apele Române sunt în teren. Directorul Sistemului de Gospodărire a Apelor (SGA) Prahova s-a deplasat la fața locului pentru evaluarea situației și stabilirea măsurilor de intervenție în regim de urgență. Din primele informații situația se prezintă astfel:
Alunecarea de versant pe malul stâng al râului Azuga a opturat albia pe o lungime de 70-80 metri și are o înălțime de aproximativ 3 metri.
Localizarea alunecării este în zona străzii Umbroasa, la circa 3 km aval de secțiunea Stația Hidrometrică Azuga, care este situată în dreptul pârtiei Sorica. Alunecarea a ajuns până la casele de pe malul drept, locuitorii acestora fiind deja evacuați - 125 persoane. Masa alunecării conține și material lemnos din fondul forestier de pe versantul care a alunecat.
Măsuri de intervenție pentru asigurarea unei secțiuni minine de scurgere:
SGA Prahova va deplasa în zonă un excavator cu braț lung și un buldozer, urmând ca ulterior să creeze un deversor natural prin ebulmentul alunecării, pentru asigurarea secțiunii de scurgere a apei râului Azuga.

În funcție de evoluția fenomenului, vom reveni cu informații suplimentare”.

UPDATE:
În aceasta dimineață, echipaje mixte formate din pompieri, lucrători de la SGA Prahova, Direcția Silvică, Agenția de Protecție a Mediului acționează pentru degajarea albiei râului și eliberarea cursului apei. 

Cele 130 de persoane au fost cazate la o pensiune, la sala de sport și la rude.

40 de femei și copii sunt la o pensiune, 90 sunt la o sala de sport.

Strada Umbroasă este inundată împreună cu cele 30 de gospodarii.

Sursa foto: Facebook/Ministerul Mediului 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii