Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:08 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Afaceristul Leaută iese din penitenciar cu şapte ani mai devreme

ro

20 Feb, 2014 00:00 3563 Marime text
În virtutea noii legislaţii, magistraţii Tribunalului Constanţa au constatat că pentru Leaută a intervenit legea penală mai favorabilă
 
Condamnat dintr-un foc la 12 ani de închisoare de magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, cunoscutul afacerist din Năvodari Valentin Leaută mai are doar trei luni de stat în penitenciar înainte de a fi eliberat definitiv, după executarea a cinci ani din pedeapsă.
 
Mai exact, omul de afaceri este unul dintre cei pentru care prevederile noului Cod Penal şi ale noului Cod de Procedură Penală fac o diferenţă ca de la cer la pământ. Închis în Penitenciarul Poarta Albă din luna mai 2009, după multe solicitări şi cereri de revizuire a cazului său, Leaută a făcut un nou demers pentru eliberare. Pe data de 4 februarie, Tribunalul a fost sesizat de comisia din penitenciar cu o cerere formulată în baza noilor coduri, în care se arată că afaceristul şi-a executat deja pedeapsa pentru înşelăciune, potrivit noii legislaţii. Mai exact, în primăvara anului 2009, magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie l-au condamnat pe Leaută la 12 ani de închisoare pentru înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave. Potrivit Lumea Justiţiei, completul de judecată care a pronunţat această soluţie a fost prezidat de magistratul Georgeta Barbălată şi era format din judecătorii Iulian Dragomir şi Margareta Teodorescu.

De menţionat că, la momentul la care s-a decis condamnarea lui Leaută, alte două instanţe, Tribunalul şi Curtea de Apel Constanţa, soluţionaseră deja cazul, constatând nevinovăţia afaceristului. Dintr-un foc însă, Înalta Curte a admis recursul procurorilor şi al părţii civile, Compania Industrială Griviţa SA, a rejudecat dosarul şi a hotărât să-l condamne pe năvodărean la nu mai puţin de 12 ani de temniţă. Leaută a fost închis în Penitenciarul Poarta Albă pe data de 13 mai. Noile coduri intrate în vigoare la începutul lunii prevăd o pedeapsă mai mică pentru înşelăciune - un maxim de cinci ani - şi înlătură sintagma „cu consecinţe deosebit de grave“. Aşa se face că, în virtutea noii legislaţii, magistraţii Tribunalului Constanţa au constatat că pentru năvodărean a intervenit legea penală mai favorabilă. Pe cale de consecinţă, instanţa a decis: „reduce pedeapsa aplicată inculpatului Leaută Valentin (...) de la 12 ani la 5 ani de închisoare“. Soluţia Tribunalului a fost confirmată de completul de judecată prezidat de magistratul Dan Iulian Năstase din cadrul Curţii de Apel Constanţa, care însă i-a interzis lui Leaută dreptul de a fi ales în funcţii publice, precum şi pe cel de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat. În aceste condiţii, în luna mai, când se vor împlini cei cinci ani, afaceristul din Năvodari va părăsi penitenciarul.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Eu 20 Feb, 2014 01:00 Bine ca iese ca oricum a stat prea mult