Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:13 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Afacerist cu „tradiţie" în contrabanda de ţigări? Cine l-a eliberat pe Done (documente)

ro

08 Jul, 2011 00:00 3619 Marime text

cap_2.jpgArestat la sfârşitul anului trecut, sub acuzaţii de contrabandă cu ţigări, evaziune fiscală şi alte infracţiuni, afaceristul constănţean Viorel Done a fost pus în libertate după aproximativ 40 de zile de arest, numai pentru ca, la jumătate de an de la eliberare, procurorii Parchetului Tribunalului Constanţa să ceară, din nou, trimiterea lui după gratii.

ZIUA de Constanţa vă prezintă cine sunt judecătorii care au dispus iniţial eliberarea lui Done şi a celorlalţi suspecţi, la începutul acestui an. Viorel Done, alături de Doru Rişcu şi Cristian Liciu au ieşit din celulele Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Constanţa pe data de 26 ianuarie 2011, după ce completul prezidat de magistratul Emilia Ganera şi format din judecătorii Nermin Apzait şi Iuliana Radu, ai Tribunalului Constanţa, le-a admis recursurile suspecţilor privind cererile de eliberare provizorie sub control judiciar formulate la Judecătoria Constanţa.

Măsura a fost dispusă în dosarul cu numărul 1354/212/2011 al Tribunalului Constanţa, în care Rişcu, Liciu şi Done atacaseră în recurs decizia Judecătoriei de a le respinge cererile de eliberare provizorie sub control judiciar. După cum s-a arătat în ediţiile precedente, particularul constănţean a fost săltat de mascaţii DGA, într-o nouă anchetă coordonată de procurorii Parchetului Tribunalului. A doua zi după ce firmele i-au fost luate de la control, afaceristul a fost prins din nou de poliţişti în timp ce comercializa ţigări de contrabandă. Iar asta, în întreg contextul în care Done abia fusese eliberat, cu chiu cu vai, în luna ianuarie, fiind arestat sub acuzaţii similare. Aşa cum am menţionat anterior, decizia de punere în libertate a lui Done a fost dispusă în dosarul cu numărul 1354/212/2011 al Tribunalului Constanţa, decizia fiind luată de completul de judecată format din preşedintele Emilia Ganera şi judecătorii Nermin Apzait şi Iuliana Radu. Conform declaraţiei completate de judecătoarea Emilia Ganera la sfârşitul anului trecut şi afişată pe site-ul Consiliului Superior al Magistraturii, aceasta nu are niciun interes, iar în ceea ce priveşte eventuala avere a magistratului, este de menţionat că Emilia Ganera nu deţine în proprietate niciun teren. În 1993, judecătoarea a obţinut un apartament în Constanţa, de 81,91 mp, în urma unui „contract de vânzare-cumpărare încheiat cu întreprinderea". Magistratul Ganera nu are maşină, în schimb a reuşit să pună deoparte, pe parcursul, mai multor ani, suma totală de 283.800 de lei. Venitul anual al preşedintelui completului care l-a pus pe Done în libertate s-a ridicat la „92.799 de lei / anul 2009 + dobânzi bancare + indemnizaţie alegeri europarlamentare - suma de 4.500 de lei".

Datorii la bănci

De asemenea, lipsită de eventuale interese, judecătoarea Nermin Apzait deţine 5.000 de metri pătraţi de teren intravilan şi agricol în Lazu, fiind vorba despre o suprafaţă dobândită în anul 1993, în urma constituirii dreptului de proprietate. În legătură cu terenul respectiv, judecătoarea a declarat că suprafaţa este de „5.000 mp conform titlului de proprietate, dar 4.766 mp din măsurători". În Constanţa, judecătoarea deţine un apartament de 65 mp, cumpărat în 1999, având puşi deoparte 28.398 de lei şi o datorie de 50.000 de lei, în urma unui credit contractat în 2007 şi scadent în 2017. În calitate de judecător al Tribunalului Constanţa, magistratul Nermin Apzait a realizat un venit anual de 75.193 de lei. Nici Iuliana Radu, cel de-al treilea judecător din completul care l-a eliberat pe Done, nu are niciun interes de precizat în declaraţia afişată pe site-ul Consiliului Superior al Magistraturii. Judecătoarea deţine 3/8 dintr-un apartament de 54,40 mp în Constanţa moştenit în 2004, pe care îl împarte cu Varvara Radu şi Daniel Radu şi are datorii totale de 65.000 de lei, în urma contractării a două credite în anul 2007, scadente în 2012 şi, respectiv, 2017. În urma activităţii desfăşurate în calitate de judecător al Tribunalului Constanţa, Iuliana Radu a obţinut un venit anual de 76.381 de lei.

 

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii