Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:05 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Accidentul naval al turistului german bagă râcă între autorităţi Mazăre aruncă vorbe grele către Căpitănie şi Garda de Coastă. Iată ripostele

ro

15 Jun, 2013 00:00 3630 Marime text
Cazul cetăţeanului german care a ajuns la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa după ce iahtul în care se afla a fost implicat într-un incident naval, în Portul Turistic Tomis, este pe cale să ia amploare naţională. Ieri, în cadrul unei întâlniri de presă, edilul municipiului Constanţa, Radu Ştefan Mazăre, s-a arătat nemulţumit de modul în care au acţionat autorităţile portuare, precizând că va solicita Ministerului Afacerilor Interne şi Ministerului Transporturilor înfiinţarea unei comisii care să cerceteze „cazul grav cu neamţul”. De partea cealaltă, şeful Căpităniei Zonale, Alexandru Mezei, spune că singurul vinovat de producerea accidentului naval este doar turistul german.  

„Este inadmisibil şi inacceptabil aşa ceva. L-au dat afară noaptea din port. Aşa ceva nu se face nicăieri. Cei de la Căpitănie şi de la Poliţia de Frontieră l-au dat afară noaptea. Nu trebuia să-l lase să plece. Cred că nu i-a interesat”, a menţionat edilul-şef. Mazăre a precizat şi că îl va căuta pe neamţ pentru a-l ajuta să-şi repare nava. Întrebat dacă va face gestul din banii săi sau din bani publici, primarul Constanţei a declarat că încă nu ştie acest aspect. „Nu poţi să dai afară noaptea, pe furtună, o ambarcaţiune de nouă metri. Nu contează că-i port comercial. E un semnal prost. Sunt nişte dinozauri cei de la Căpitănie şi de la Poliţia de Frontieră. Nişte idioţi sunt”, a adăugat, nervos, Radu Mazăre. De partea cealaltă, şeful Căpităniei Zonale, Alexandru Mezei, spune că singurul vinovat este turistul german. „Voia să meargă în Portul Tomis. I s-a spus că a greşit. Că acolo era Portul Constanţa. După care a spus că e OK, în regulă şi că vrea să plece la Portul Tomis. I s-a spus pe unde să o ia şi ce să facă. Apoi a plecat spre Portul Tomis. Vasul (n.r. Laura) era echipat cu GPS şi hărţi electronice de navigaţie. Germanul nu a solicitat să rămână în Portul Constanţa. Dacă spunea că vrea să rămână în Portul Constanţa, nu era o problemă. Noi băgăm nave mari la adăpost. Nu-l lăsam pe turist să stea în rada interioară, la ancoră? Nu se pune problema. Însă el a vrut să plece în Portul Tomis. Ok! Faptul că el a ajuns în poziţia aia e altceva. S-a speculat că a cerut ajutor prin mesaj SOS. Nu este adevărat! Nu l-a auzit nimeni (Garda de Coastă, RADIONAV ori ARSVOM). De aici se speculează că autorităţile sunt de vină. Nu e nimeni de vină. (...) Noi am cerut copii după toate documentele pe care le-a avut. Omul spune că le-a pierdut. Voia să plece în cursul zilei de azi (n.r. ieri). Nu ştiu ce s-a întâmplat cu actele. Chiar am îndoieli cu privire la această problemă. Scafandrii ne-au sunat şi ne-au spus că au găsit documentele, pe care le-au pus într-o geantă, după care el vine şi susţine că nu are documentele, nici ale lui - paşaport şi buletin -, nici ale vasului. (...) Autorităţile portuare au complotat împotriva unui cetăţean german? Parcă e cam cusută cu aţă albă. Toată lumea arată cu degetul către Căpitănie. Nu e corect!”, a conchis Mezei. Amintim că, în urmă cu două dimineţi, cetăţeanul german Hans Fritze Joachim a fost implicat într-un accident naval, vasul său lovindu-se de stânci, aproape de Comandamentul Forţelor Navale. Velierul a fost scos din apă după câteva ore de la producerea evenimentului. 

Ce spune Garda de Coastă?

În data de 12 iunie, în jurul orei 22.10, Garda de Coastă a observat, cu ajutorul sistemului SCOMAR (Sistemul Complex de Observare, Supraveghere şi Control al Traficului la Marea Neagră), la intrarea în Portul Maritim Constanţa, un iaht sub pavilion german, fapt pentru care a fost informat Serviciul Port Control Constanţa (VTS) din cadrul Autorităţii Navale Române, în vederea dispunerii măsurilor necesare de dirijare la intrarea în portul maritim, conform competentelor legale. Ulterior, în jurul orei 02.20, dispeceratul Grupului de Nave Constanţa a fost informat de către SCOMAR, care a primit un apel de urgenţă prin sistemul „112”, că iahtul „Laura”, sub pavilion Germania, s-a lovit de un dig în apropierea Portului Tomis şi a rămas blocat între pietre, în dreptul Comandamentul Marinei, situat pe faleza Cazinoului din Constanţa. Imediat, conform procedurii interne, s-a contactat din nou Autoritatea Navală Română, pentru informare şi detalii. Autoritatea Navală Română a confirmat incidentul şi a solicitat Gărzii de Coastă suport şi sprijin cu o ambarcaţiune rapidă de dimensiuni reduse. La faţa locului s-a deplasat imediat o ambarcaţiune din dotarea Gărzii de Coastă staţionata în Portul Marina Tomis - MAI 4025, concomitent cu şalupa de salvare „Topaz” aparţinând ARSVOM şi o barcă pneumatică cu două persoane, care s-au oferit să ajute la operaţiune. Echipajul MAI 4025 a ajuns în apropierea locului incidentului în aproximativ 20 de minute, ocazie cu care a constatat că nu se poate apropia de iaht deoarece acesta este eşuat pe stânci, zona prezentând pericol pentru siguranţa proprie. Persoana aflata la bordul iahtului a fost recuperată cu ajutorul ambarcaţiunii gonflabile sosite la faţa locului şi a fost transportată pe apă, însoţită de ambarcaţiunea Gărzii de Coastă, în Portul Turistic Tomis, de unde, în jurul orei 03.20, a fost preluată de un echipaj SMURD şi transportată la Spitalul Judeţean de Urgenţă Constanţa.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • 2pac 02 Jul, 2013 01:19 Mazare, intreaba-l poate vrea si un pui sau o punga de orez...