Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:32 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

A castigat procesul cu autoritatile pentru indemnizatia copiilor

ro

05 Jul, 2010 03:24 4771 Marime text
adrian_ionescu.jpgO tânără din Constanţa care a născut gemeni s-a judecat cu Direcţia de Muncă şi Protecţie Socială Constanţa şi Agenţia Judeţeană Pentru Prestaţii Sociale Constanţa şi a câştigat, instanţa obligând autorităţile să-i plătească indemnizaţia pentru creşterea copilului pentru ambii bebeluşi. Georgiana Mihaela Rusu este mămica ce nu a plecat capul în faţa nedreptăţilor sociale şi care, prin avocatul ei, Adrian Ionescu, a obţinut în instanţă drepturile pentru cel de-al doilea copilaş, drepturi negate iniţial de autorităţi.

Povestea stă în felul următor: în luna decembrie 2008, femeia a dat în judecată cele două instituţii ale statului, după ce, cu două luni înainte, deşi născuse gemeni, Direcţia de Muncă şi Protecţie Socială Constanţa a stabilit o indemnizaţie pentru creşterea copilului în cuantum de 600 de lei, adică echivalentul menit pentru un singur bebeluş. Prin avocatul ei, femeia a argumentat în instanţă că aceasta „constituie o practică inechitabilă şi discriminatorie pentru mamele care aduc pe lume doi sau mai mulţi copii printr-o singură naştere". În primă instanţă, Tribunalul Constanţa a admis acţiunea reclamantei şi a anulat decizia nr. 15327/13.10.2008 emisă de DMPS Constanţa, obligând Agenţia Judeţeană pentru Prestaţii Sociale Constanţa să emită o decizie privind acordarea către reclamantă a indemnizaţiei pentru creşterea copilului începând cu data de 10.09.2008 şi până la împlinirea vârstei de doi ani pentru fiecare copil născut. Judecătorii care au analizat cazul au considerat că „dacă adoptarea OUG 148/2005 a avut în vedere necesitatea îmbunătăţirii echilibrului social-economic al familiei prin susţinerea acesteia în vederea creşterii copilului, este evident că prestaţia socială reprezentând indemnizaţia pentru creşterea copilului până la vârsta de doi ani, instituită prin acest act normativ, se cuvine fiecărui copil născut, indiferent dacă acesta provine dintr-o naştere multiplă sau dintr-o naştere simplă".

Indemnizaţie în funcţie de copil, nu de numărul naşterilor

Astfel, „acordarea indemnizaţiei lunare pentru creşterea copilului trebuie să se facă prin raportare la dispoziţiile art. 6 din OUG 148/2005 în funcţie de numărul copiilor născuţi şi nu în funcţie de numărul naşterilor". De asemenea, se mai arată în motivarea instanţei că, „în caz contrar, prin acordarea unei singure indemnizaţii pentru creşterea copilului se creează o situaţie de discriminare şi o diferenţă de tratament faţă de unul dintre cei doi copii gemeni, care ar fi lipsit de beneficiul indemnizaţiei stabilite prin lege şi în favoarea sa". Nemulţumite de această hotărâre, autorităţile au declarat recurs, care s-a judecat la Curtea de Apel Constanţa. Totuşi, nici această instanţă nu le-a dat dreptate, considerând că Tribunalul Constanţa a apreciat în mod corect că unul dintre copii ar fi discriminat dacă, în cazul unei naşteri multiple, indemnizaţia pentru creşterea copilului ar fi acordată doar pentru unul din bebeluşi. „Curtea constată că interpretarea dată de prima instanţă textelor de lege citate este legală şi în acord cu intenţia legiuitorului şi cu scopul enunţat în preambulul ordonanţei, acela de îmbunătăţire a echilibrului social-economic al familiei, prin susţinerea acesteia în vederea creşterii copilului, în scopul stimulării natalităţii şi diminuării fenomenului de abandon al copiilor". În aceste condiţii, recursul Agenţiei Judeţene pentru Prestaţii Sociale Constanţa a fost respins ca nefondat, iar tânăra mămică a beneficiat de indemnizaţie pentru amândoi bebeluşii, decizia Curţii de Apel Constanţa fiind irevocabilă.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Andreea L 13 Jul, 2017 09:29 Foarte bine!MI SE PARE NORMAL SA DEA PENTRU AMANDOI COPII! Uite asa isi baga ei banii in buzunare in loc sa ii luam noi pentru copii nostrik!