Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:48 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

70 de migranţi aflaţi în pericol pe o ambarcaţiune în Marea Neagră, salvaţi de poliţişti

ro

02 Mar, 2015 00:00 1618 Marime text
70 de migranţi, majoritatea sirieni şi irakieni, printre care şi şapte copii, înghesuiţi pe un pescador, au fost salvaţi de poliţiştii de frontieră din Constanţa, în urma unei intervenţii pe mare, în condiţii de vânt puternic.
 
Potrivit reprezentanţilor Gărzii de Coastă, poliţiştii de frontieră constănţeni au observat, vineri noapte, prin sistemul de supraveghere SCOMAR, o navă suspectă care se deplasa spre ţărmul românesc, la aproximativ zece mile marine de Capul Tuzla.
Purtătorul de cuvânt al Gărzii de Coastă, Marius Niculescu, a precizat că la faţa locului au fost trimise două nave ale Gărzii de Coastă, iar poliţiştii de frontieră au constatat că era vorba despre o ambarcaţiune tip pescador, în lungime de aproximativ 20 de metri lungime, pe care se aflau 70 de persoane - copii, femei şi bărbaţi, care nu vorbeau limba română.
 
Pentru că, la acel moment, condiţiile meteorologice erau nefavorabile, cu vânt puternic şi mare agitată în larg, dar şi din cauza numărului prea mare de persoane de pe ambarcaţiune, improprie transportului, poliţiştii de frontieră au declanşat procedurile specifice pentru o salvare pe mare. Ulterior, la acţiunea de salvare, coordonată de lucrătorii Centrului Maritim de Coordonare al Autorităţii Navale Române, a participat şi o ambarcaţiune a Agenţiei Române de Salvare a Vieţii Omeneşti pe Mare. Nava suspectă şi-a continuat călătoria, fiind escortată de ambarcaţiunile Gărzii de Coastă, şi a acostat în siguranţă în Portul Constanţa, sâmbătă dimineaţă.
 
Din primele verificări, a reieşit că pescadorul plecase de pe coasta Turciei, având la bord şapte copii, între care un bebeluş de numai cinci luni, 20 de femei şi 43 de bărbaţi, majoritatea cetăţeni sirieni şi irakieni.
La acţiunea de debarcare, triere şi evaluare medicală au participat, alături de poliţiştii de frontieră, reprezentanţi ai ISU „Dobrogea“, ai Inspectoratul de Jandarmi Județean Constanţa şi ai Serviciului pentru Imigrări al judeţului Constanţa.
 
Poliţiştii de frontieră continuă cercetările în acest caz, urmând să stabilească identitatea şi naţionalitatea migranţilor, dar şi să identifice călăuzele. La finalizarea verificărilor, întregul grup de migranţi va intra în custodia Inspectoratului General pentru Imigrări.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii