Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:21 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„666" pentru Teodosie Arhiepiscopul Tomisului - fără avere sau interese. Oficial. (documente)

ro

16 May, 2011 00:00 4026 Marime text

cap_10.jpgCoincidenţă sau nu, venitul anual al ierarhului este reprezentat printr-un număr cu grave conotaţii negative în tradiţia creştină, Înaltul realizând, conform propriei declaraţii, suma de 66658 de lei!

Bănuit de-a lungul anilor şi acuzat direct de foşti preoţi caterisiţi şi nu numai fie de fapte necurate, fie de luare de mită (sens în care un dosar se află în lucru la Direcţia Naţională Anticorupţie), Înalt Prea Sfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, dezminte prin declaraţia de avere zvonurile privind eventuala sa îmbogăţire injustă. Cel puţin pe hârtie, Arhiepiscopul Tomisului este atât de sărac precum cere legea preoţească, singurul venit fiind cel obţinut din „activităţile didactice" susţinute în funcţia de decan al Facultăţii de Teologie. Coincidenţă sau nu, suma totală este reprezentată printr-un număr cu grave conotaţii negative în tradiţia creştină, Înaltul realizând anual, conform propriei declaraţii, suma de 66658 de lei!

Dincolo însă de acest aspect, nu este de trecut cu vederea nici faptul că oficial Înalt Prea Sfinţia Sa nu are niciun interes de declarat, considerând, probabil, că statul nu ar trebui să fie interesat de eventualele sale legături cu societatea comerciala Casa Elisabeta, unde în 2009 figura ca administrator. Declaraţiile de avere şi de interese ale Arhiepiscopului Tomisului, Înalt Prea Sfinţia Sa Teodosie au fost completate la sfârşitul anului trecut şi afişate pe site-ul universităţii unde este decan al Facultăţii de Teologie. Conform primului document, înregistrat sub numărul 202/.02.11.2010, pe care înalta faţă bisericească a completat-o în calitate de decan al Facultăţii de Teologie, Arhiepiscopul Tomisului nu deţine în proprietate niciun fel de pământuri. „Subsemnatul, Petrescu Teodosie", sună textul standard al declaraţiei de avere, „având funcţia de decan la Facultatea de Teologie, CNP (...), domiciliul (...) Constanţa, cunoscând prevederile art. 292 din Codul penal privind falsul în declaraţii, declar pe proprie răspundere că împreună cu familia (prin familie se înţelege soţul/soţia şi copiii aflaţi în întreţinerea acestora) deţin următoarele".

Salariu de peste 50 de milioane

Categoriile de teren din care ÎPS Teodosie nu deţine oficial nimic sunt, potrivit actelor oficiale, agricol, forestier, intravilan, luciu de apă, „alte categorii de terenuri extravilane, dacă se află în circuitul civil". Totodată, Arhiepiscopul Tomisului a declarat că nu este proprietar pe niciun fel de clădire, nu are nicio casă de locuit, vreun apartament, casă de vacanţă sau spaţii comerciale de producţie. Bunurile mobile ale înaltei feţe bisericeşti sunt de asemenea inexistente, din colecţia sa lipsind şi bunurile „sub formă de metale preţioase, bijuterii, obiecte de artă şi de cult, colecţii de artă şi numismatică, obiecte care fac parte din patrimoniul cultural naţional sau universal, a căror valoare însumată depăşeşte 5.000 de euro". Lipsit de active financiare, conturi sau depozite bancare, plasamente, investiţii directe sau împrumuturi acordate de peste 5.000 de euro, Înaltul Teodosie Petrescu a precizat că nu are nici datorii, iar aceasta în condiţiile în care, potrivit site-ului www.vrajitorul.eu, pe numele său a fost înscrisă o garanţie mobiliară pentru suma de 11.900,92 de euro, fiind vorba despre un credit contractat în 2006. Conform sursei citate, garanţia urmează să expire pe data de 29 septembrie 2011. Dincolo însă şi de acest aspect, înaltul ierarh a mai notat în declaraţia sa de avere că nu se află în posesia unor „cadouri, servicii sau avantaje primite gratuit sau subvenţionate faţă de valoarea de piaţă, din partea unor persoane, organizaţii, societăţi comerciale, regii autonome, companii / societăţi naţionale sau instituţii publice româneşti sau străine, inclusiv burse, credite, garanţii, decontări de cheltuieli, altele decât cele ale angajatorului, a căror valoare individuală depăşeşte 500 de euro". În ceea ce priveşte venitul Arhiepiscopului Tomisului, acesta se ridică, aşa cum am arătat anterior, la suma de 66658 de lei, unde numărul 666 atrage atenţia, prin prisma simbolismului său în tradiţia creştină. În altă ordine de idei, salariul încasat luna de la universitatea în cadrul căreia este decan se ridică la 5554,83 de lei, ceea ce înseamnă peste 50 de milioane de lei vechi lunar.

„Răspund potrivit legii penale"

Nu în ultimul rând, ierarhul a lăsat necompletate rubricile privind eventualele venituri fie din activităţi independente, din cedarea folosinţei bunurilor, din investiţii, pensii, activităţi agricole, premii şi jocuri de noroc sau din alte surse. „Prezenta declaraţie constituie act public şi răspund potrivit legii penale pentru inexactitatea sau caracterul incomplet al datelor menţionate", se arată la finalul documentului semnat de Înalt Prea Sfinţia Sa. În ceea ce priveşte declaraţia de interese, înregistrată tot la începutul lunii noiembrie 2010, înaltul ierarh a răspuns negativ chestiunilor legate de eventuala calitate de „asociat sau acţionar la societăţi comerciale, companii / societăţi naţionale, instituţii de credit, grupuri de interes economic, precum şi membru în asociaţii, fundaţii sau alte organizaţii neguvernamentale". Acelaşi răspuns negativ a fost dat şi cu privire la calitatea de membru în organele de conducere ale unor instituţii de genul celor menţionate anterior, dar şi în legătură cu eventuala calitate de membru în cadrul asociaţilor profesionale şi / sau sindicale. Situaţia legată de „calitatea de membru în organele de conducere, administrare şi control, retribuite sau neretribuite, deţinute în cadrul partidelor politice, funcţia deţinută şi denumirea partidului politic" a fost de asemenea declarată ca inexistentă de către Arhiepiscopul Tomisului. Nu în ultimul rând, ÎPS Teodosie a negat şi încheierea vreunor contracte cu statul.

Cum a devenit Arhiepiscopia asociată la o societate comercială

Totuşi, astfel cum am afirmat anterior, în Monitorul Oficial al României publicat luni 23 noiembrie 2009 sub numărul 6025, Teodosie Petrescu apare ca asumându-şi calitatea de administrator al SC Casa Elisabeta SRL. Mai exact, în actul cu pricina este prezentată Hotărârea asociatului unic al firmei datată 15 septembrie 2009. Redăm în continuare menţiunile cuprinse în Monitorul Oficial: „Subsemnata, Borsuc Elena, în calitate de asociat unic şi administrator al societăţii comerciale Casa Elisabeta SRL, am hotărât următoarele - Cooptarea în societate a doi noi asociaţi, respectiv Arhiepiscopia Tomisului, cu sediul în Constanţa, str. Arhiepiscopiei nr. 23 (...), reprezentată de Petrescu Teodosie, născut la (...), CNP (...) şi Mănăstirea Acoperământul Maicii Domnului, Dorna Arini, cu sediul în sat Dorna Arini, comuna Dorna Arini, nr. FN, (...), reprezentată de Badea Marieta, născută la data de (...) CNP (...)". Se mai arată în document că . Se mai arată în document că „Subsemnata, Borsuc Elena, sunt de acord să mă retrag din societate şi nu am de formulat nicio pretenţie, de nicio natură, primindu-mi toate drepturile cuvenite şi cesionez la valoarea nominală cele 20 de părţi sociale pe care le deţin în societate, în valoare de 200 de lei, după cum urmează: 19 părţi sociale, în valoare de 190 de lei, Arhiepiscopiei Tomisului, respectiv o parte socială în valoare de 10 lei, Mănăstirii Acoperământul Maicii Domnului, care devin asociaţi ai societăţii". „Aportul la capitalul social, precum şi participare la beneficii şi pierderi va fi direct proporţională cu aportul asociaţilor la capitalul social", se mai precizează în MO, adăugându-se că „noii asociaţi recunosc situaţiile financiare ale societăţii şi le asumă în întregime aşa cum sunt ele la data cesiunii. Prezenta hotărâre ţine loc de contract de cesiune". Foarte interesant, tot atunci se ia şi prima decizie de către noii acţionari: „Arhiepiscopia Tomisului reprezentată de Petrescu Teodosie şi Mănăstirea Acoperământul Maicii Domnului reprezentată de Badea Marieta, hotărăsc: se revocă din funcţia de administrator al societăţii Borsuc Elena şi Talpau Dumitru". Mai mult decât atât, „Administrator cu puteri depline al societăţii va fi Petrescu Teodosie. Restul prevederilor din actul constitutiv rămân nemodificate inclusiv cea referitoare la sediul societăţii". Conform www.vrajitorul.eu, SC Casa Elisabeta SRL a fost înfiinţată în 2005, iar bilanţul anual pentru anul 2007 nu era depus la Registrul Comerţului. În Monitorul Oficial cu numărul 1948/2005, se arată că, la momentul înfiinţării societăţii, domeniul principal de activitate era reprezentat de „campinguri şi alte facilităţi pentru cazare de scurtă durată", activitatea principală fiind „alte mijloace de cazare - agroturism".

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii