Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:32 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

28 mai-Ziua Eroilor. Unde vor fi slujbe de comemorarea eroilor în județul Constanța. Despre Ziua Eroilor

ro

28 May, 2020 02:05 2132 Marime text
  • În România prin Decretul-lege nr. 1693/4 mai 1920 s-a stabilit ca aceasta să fie sărbătorită în fiecare an cu prilejul zilei Înălțării Domnului, iar România a devenit prima țară care îi comemorează în aceeași zi pe eroii străini și pe cei români.


Astăzi, 28 mai, Biserica Ortodoxă prăznuiește Înălțarea Domnului și Ziua Eroilor.
 
Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, are următorul program:

- Noaptea aceasta, de la ora 23:50, Înaltpreasfințitul Teodosie a oficiat Acatistul Înălțării Domnului, iar slujba a fost transmisă online.

- Totodată, astăzi, de la ora 07.00, înaltul ierarh, va săvârși, conform unui comunicat de presă al Arhiepiscopieiei, Sfânta Liturghie la biserica „Înălțarea Domnului” de la mănăstirea Stejaru, așezământ monahal aflat în apropierea localității constănțene Saraiu, iar de la ora 10.30, va oficia slujba de pomenire a eroilor la Cimitirul Internațional de Onoare de la Mircea-Vodă (Gară).
 
- Clopotele bisericilor ortodoxe vor fi trase, astăzi, în semn de recunoştinţă faţă de eroii care s-au jertfit pentru neam, credinţă şi ţară.

De asemenea, la Cumpăna, astăzi, reprezentanti ai Consiliului Local Cumpăna, Liceului Nicolae Dumitrescu și ale celor două grădinițe, vor depune coroane de flori la cele trei monumente ale eroilor din localitate după urmatorul program:

- ora 10.30 monumentul „Centenar 2018” ( la intrarea în comună);
- ora 11.00 monumentul eroilor (situat in fața căminului cultural);
- ora 11.45 monumentul de langă biserica „Sf. Maria”.      

Despre Ziua Erolilor
 
Ziua Eroilor este o sărbătoare națională din România pentru comemorarea bărbaților și femeilor care au murit în timp ce serveau în forțele armate. 

În România prin Decretul-lege nr. 1693/4 mai 1920 s-a stabilit ca aceasta să fie sărbătorită în fiecare an cu prilejul zilei Înălțării Domnului, iar România a devenit prima țară care îi comemorează în aceeași zi pe eroii străini și pe cei români.

Această dată a fost stabilită ca urmare a Tratatul de la Versailles unde țările beligerante s-au obligat prin semnarea tratatului la întreținerea mormintelor ostașilor îngropați pe teritoriile statelor respective, precum și a monumentelor comemorative de război dedicate acestora. În timpul comunismului prin Decretul nr. 71/1948 data a fost schimbată la 9 mai, dar după s-a revenit la data inițială.

În această zi, în toate bisericile din țară și străinătate se face pomenirea tuturor eroilor români căzuți de-a lungul veacurilor pe toate câmpurile de luptă pentru credință, libertate, dreptate și pentru apărarea țării și întregirea neamului.

Oficiul Național pentru Cultul Eroilor împreună cu alte instituții abilitate, elaborează programul manifestărilor prilejuite de Ziua Eroilor, care este, potrivit legii, sărbătoare națională.

Sursa foto: Arhivă ZIUA de Constanta

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii