Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:05 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

26 de sirieni abandonaţi pe plaja din Costineşti Condamnaţi pentru trecere ilegală a frontierei de stat şi trafic de migranţi

ro

10 Sep, 2013 00:00 2279 Marime text
Doi cetăţeni turci judecaţi pentru trecere ilegală a frontierei de stat şi pentru trafic de migranţi au fost condamnaţi la închisoare cu executare. Decizia a fost luată ieri de magistraţi şi poate fi atacată cu recurs.    

Conform portalului instanţelor de judecată, pentru săvârşirea infracţiunii de trecere ilegală a frontierei de stat, magistraţii Judecătoriei Mangalia i-au condamnat pe inculpaţii Mustafa Başli şi Cevdet Şimşek la pedeapsa de câte şase luni de închisoare. Pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de migranţi, judecătorii i-au condamnat pe aceiaşi inculpaţi la câte un an şi şase luni de închisoare. Judecătoria Mangalia a contopit pedepsele aplicate inculpaţilor, în final fiecare urmând să execute pedeapsa cea mai grea, aceea de câte un an şi şase luni de închisoare fiecare. Mustafa Başli şi Cevdet Şimşek rămân în arest, însă judecătorii au dedus din cuantumul pedepsei aplicate fiecărui inculpat perioada reţinerii şi arestării preventive de la data de 27 iulie la zi. De menţionat că instanţa de judecată a dispus expulzarea celor doi turci după executarea pedepsei închisorii. Judecătorii au decis confiscarea de la inculpaţi în folosul statului a unei ambarcaţiuni cu numele Ebbi, sub pavilion Turcia, construită din fibră de sticlă, cu lungimea de 10 m şi lăţimea de 3,1 m şi pescaj de 0,8 m, precum şi o barcă pneumatică de culoare neagră, în lungime de aprox. 6 m şi lăţime de aproximativ 1,5 m, cu motor Johnson.

Decizia Judecătoriei Mangaliei nu este definitivă, ea putând fi atacată cu recurs în zece zile de la pronunţare pentru părţile prezente şi de la comunicare pentru cele lipsă. Amintim că, la data de 26 iulie, în jurul orei 22.40, poliţiştii de frontieră din cadrul SCOMAR au observat o ambarcaţiune suspectă în Marea Neagră, la aproximativ 15 mile marine travers de staţiunea Costineşti din judeţul Constanţa. După monitorizarea permanentă a respectivei ţinte, în jurul orei 00.55, de pe ambarcaţiunea suspectă s-a desprins o şalupă rapidă, care a înaintat în mare viteză spre malul românesc, spre staţiunea Costineşti.
Informaţia a fost transmisă conducerii Gărzii de Coastă, care a dispus de urgenţă efectuarea unei misiuni complexe, atât pe mare, cu două ambarcaţiuni proprii, precum şi pe uscat, cu patrule terestre.
În jurul orei 03.25, ambarcaţiunile Gărzii de Coastă au interceptat, la 4 mile marine travers de staţiunea Costineşti, cele două ţinte suspecte, în care se aflau doi cetăţeni turci, care ulterior au fost escortate la sediul Grupului de Nave din Mangalia pentru efectuarea unui control amănunţit. În urma extinderii cercetărilor în zona litoralului, poliţiştii de frontieră din cadrul Grupurilor de Nave din Constanţa şi Mangalia au descoperit pe plaja din staţiunea Costineşti 26 de persoane, care au declarat ca sunt din Siria şi că au fost aduse în România cu un yacht.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii