Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
08:11 12 12 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

24 de infracţiuni reţinute în sarcina şefului CJC Legătura dintre arestarea lui Constantinescu şi dosarul Henri Coandă (rechizitorii)

ro

28 Jul, 2014 00:00 1627 Marime text
Dosarul în care s-a emis mandatul de arestare pe numele lui Nicuşor Constantinescu a fost instrumentat de procurorul care îl cercetează pe Radu Ştefan Mazăre, edilul municipiului Constanţa, pentru luare de mită şi fals în declaraţii

Săptămână decisivă pentru Nicuşor Daniel Constantinescu, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa (CJC). Pe data de 30 iulie, Corneliu Bogdan Ion Tudoran, judecător al Curţii de Apel Bucureşti, va decide dacă se impune menţinerea sub control judiciar a şefului CJC, aflat, în prezent, în Statele Unite ale Americii, unde a fost filmat fumând o ţigară. Şi asta deşi şeful CJC susţine că starea sa de sănătate nu-i permite să se întoarcă în România. Tot săptămâna aceasta, la Curtea de Apel Bucureşti se va judeca şi contestaţia formulată de Nicuşor Constantinescu, prin avocatul său, împotriva celui de-al doilea mandat de arestare preventiv, nr.3/CP, emis pe numele său de Tribunalul Bucureşti. În acest context, ZIUA de Constanţa prezintă dosarul în care procurorii solicită încătuşarea lui Nicuşor Constantinescu, precum şi faptele imputate acestuia.

Mandatul de arestare fost emis pe numele şefului CJC, pe data de 23 iulie, în dosarul în care a fost trimis în judecată de Ana Dana, procuror al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, pentru complicitate la trei infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice cu obţinerea de foloase necuvenite şi 21 de infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor cu obţinerea de foloase necuvenite. În aceeaşi cauză a fost deferit justiţiei şi Adrian George Gâmbuţeanu, director general al Regiei Autonome Judeţene de Drumuri şi Poduri Constanţa (RAJDP) Constanţa, în sarcina căruia s-au reţinut trei infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice. După cum arătam şi mai sus, cauza în care s-a emis mandatul de arestare pe numele preşedintelui Constantinescu a fost instrumentată de procurorul Ana Dana, care îl cercetează pe Radu Ştefan Mazăre, edilul municipiului Constanţa, pentru luare de mită şi fals în declaraţii, în dosarul Campusului Social Henri Coandă. În acest dosar este cercetat şi afaceristul israelian Avraham Morgenstern, pentru dare de mită, dar şi senatorul Alexandru Mazăre, pentru complicitate la luare de mită şi fals în declaraţii. În acest dosar, la începutul lunii aprilie, Radu Mazăre şi Avraham Morgenstern au fost încătuşaţi pentru 24 de ore, ulterior fiind puşi în libertate sub control judiciar. Revenind la dosarul în care s-a emis mandatul de arestare pe numele şefului CJC, în rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut că, „în perioada 2007-2014, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa nu a respectat dispoziţiile legale care îl obligau să procedeze la emiterea, respectiv la prelungirea a 11 certificate de urbanism şi a autorizaţiilor de construire a unor centrale şi generatoare eoliene, solicitate de două societăţi comerciale“.

„Amendă civilă pentru fiecare zi de întârziere“

„Mai mult decât atât, după ce instanţele judecătoreşti au dispus prin 9 hotărâri definitive, pronunţate în perioada 2008 - 2011, ca preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa să procedeze la emiterea documentelor respective, acesta a refuzat punerea în executare a hotărârilor prin care era obligat să-şi îndeplinească atribuțiile de serviciu. Prin aceleaşi hotărâri, s-a dispus ca preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa să plătească o amendă civilă pentru fiecare zi de întârziere, însă Nicuşor Daniel Constantinescu a continuat să nu îşi execute obligaţiile impuse de către instanţa de judecată. Toate demersurile de a obţine executarea silită a obligaţiilor preşedintelui CJ Constanţa au rămas fără efect, inclusiv din cauza refuzului organelor fiscale de a executa penalităţile, astfel încât Nicuşor Daniel Constantinescu a lipsit, practic, de conţinut drepturile părţii vătămate, în ciuda recunoaşterii acestora în mod repetat pe cale judecătorească“, mai arată procurorii Anticorupţie.

Curtea de Conturi, fără „vorbitor“ cu RAJDP

Mai departe, Adrian George Gâmbuţeanu, în calitatea sa de director general al RAJDP Constanţa, cu sprijinul lui Nicuşor Daniel Constantinescu, ar fi refuzat, în mod repetat, să pună la dispoziţia Curţii de Conturi documentele necesare efectuării controlului de specialitate programat în anii 2011, 2012 şi 2013. „Astfel, efectuarea consecutivă a trei controale pe care Curtea de Conturi le avea programate conform planului de activitate, nu a mai fost posibilă. În această modalitate, a fost practic blocată activitatea Curţii de Conturi în raport cu regia locală menţionată, Curtea de Conturi aflându-se în imposibilitatea de a-şi îndeplini principala atribuţie, respectiv verificarea modului în care au fost utilizate resursele financiare publice“, au conchis procurorii.

Citeşte rechizitoriul aici.

După cum arătam şi în ediţiile trecute, Nicuşor Daniel Constantinescu a fost trimis în judecată, pe data de 25 aprilie, şi de procurorii DNA Constanţa, pentru abuz în serviciu în formă continuată.

Citeşte rechizitoriul aici.

Cele două dosare au fost trimise spre soluţionare Tribunalului Bucureşti.

Ti-a placut articolul?

Comentarii