Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:18 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

180 de milioane euro, prejudiciu Afacerile lui Alexandru Lucian Giuglea, luate în colimator de DIICOT Constanţa (document)

ro

04 Nov, 2014 00:00 8066 Marime text
Alexandru Lucian Giuglea a fost condamnat definitiv, la începutul verii, de Curtea de Apel Constanţa, pentru dare de mită
 
Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) - Serviciul Teritorial Constanţa au dispus, ieri, trimiterea în judecată a 30 de inculpaţi (cetăţeni români, greci şi bulgari). Aceştia sunt bănuţi că, în perioada 2007 - 2011, au acţionat pe teritoriul României în cadrul unui grup infracţional organizat specializat în comiterea de infracţiuni de evaziune fiscală şi spălare de bani. Surse bine informate susţin că printre inculpaţi se află omul de afaceri constănţean Alexandru Lucian Giuglea. De altfel, ZIUA de Constanţa arăta, încă din luna iulie 2013, că Alexandru Lucian Giuglea este cercetat de procurorii DIICOT Constanţa într-un dosar de evaziune, cu o evaziune de peste 100 de milioane de euro. În cauză, organele de anchetă au luat în colimator, pe lângă cele 30 de persoane, şi aproape 40 de societăţi comerciale
 
Nu este de trecut cu vederea faptul că Alexandru Lucian Giuglea a fost condamnat definitiv, la începutul verii, de Curtea de Apel Constanţa, pentru dare de mită. El a primit şapte luni de închisoare cu suspendare condiţionată. Giuglea ar fi încercat să mituiască un lucrător al Serviciului Rutier Constanţa, cu 100 de euro, pentru ca acesta să nu-şi îndeplinească sarcinile de serviciu.

 Persoane de încredere


 Revenind la dosarul instrumentat de procurorii DIICOT, prejudiciul creat bugetului consolidat al statului se ridică la valoarea de aproximativ 180 de milioane de euro. În rechizitoriu, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism Constanţa au reţinut că, „pentru diminuarea sumelor datorate bugetului de stat (taxa pe valoarea adăugată şi impozit pe profit), membrii grupării au creat un mecanism financiar-contabil menit să conducă la realizarea scopului urmărit“. „Liderii grupului infracţional organizat (un cetăţean român, unul grec şi doi bulgari) au atras în gruparea infracţională alte persoane fizice care au aderat sau, după caz, sprijinit grupul infracţional şi care au folosit în activitatea infracţională 30 de societăţi comerciale româneşti structurate pe două categorii. O primă categorie era constituită din societăţi comerciale administrate de liderii grupului sau de către persoane de încredere ale acestora, societăţi cu un comportament fiscal şi contabil aparent licit, care erau beneficiare ale mecanismului evazionist“, conform DIICOT.

 Firme fantomă

Tot potrivit procurorilor, o altă categorie era constituită din societăţi comerciale de tip „fantomă“ înfiinţate de cetăţeni bulgari special recrutaţi de către liderii grupului infracţional organizat. Mai mult decât atât, oamenii legii susţin că societăţile de tip „fantomă“ emiteau în favoarea societăţilor beneficiare facturi fiscale de vânzare, cu plata în avans, a unor cantităţi mari de cereale, operaţiuni neurmate în realitate de vreo livrare de marfă, dar pentru care încasau integral banii reprezentând contravaloarea facturilor. „Sumele virate în baza acestor facturi erau transferate succesiv, din conturile firmelor «fantomă» în cele ale unor societăţi din Bulgaria, iar de aici, prin intermediul unor companii off-shore, erau restituite societăţilor din categoria beneficiar, administrate de liderii grupului infracţional organizat“, potrivit organelor de anchetă. În cauză, procurorii DIICOT au luat măsuri asigurătorii în vederea recuperării prejudiciului. De asemenea, cauza a fost trimisă spre soluţionare Tribunalului Constanţa, instanţă căreia procurorii i-au solicitat luarea măsurii arestării preventive în lipsă faţă de 23 de inculpaţi.

 Firmele

 Conform Registrului Comerţului, numele lui Alexandru Lucian Giuglea apare în SC Balcan Control Grup SRL, în Balcan Logistic SA, precum şi în Green Energy Recycling SRL.

Balcan Control Grup

Balcan Control Grup SRL are sediul social în municipiul Constanţa, pe strada Havana, zona Faleză Nord, Poligon 15. Firma este condusă de Alexandru Lucian Giuglea şi are ca obiect de activitate „servicii anexe transportului pe apă“.

Balcan Logistic SA

Balcan Logistic SA are sediul social în municipiul Constanţa, tot pe strada Havana, la numărul 7,
zona Faleza Nord, Poligon 15. Acţionari persoane fizice sunt Nikolay Ivanov, din Bulgaria, Alexandru Lucian Giuglea, Stoyan Ivanov, din Bulgaria, Kadoglou Evangelos, din Grecia, constănţeanul Ilie Bogdan Manea, care este şi administratorul unităţii, şi Camelia Giuglea, preşedintele Consiliului de Administraţie. Firma are ca obiect de activitate „lucrări de construcţii a altor proiecte inginereşti“.

Green Energy Recycling

Green Energy Recycling are sediul social în municipiul Constanţa, pe bulevardul Tomis nr. 74. Asociaţi persoane fizice sunt Kadoglou Evangelos, din Grecia, cu o cotă de participare la beneficii şi pierderi de 50%, şi Alexandru Lucian Giuglea, cu o cotă de participare la beneficii şi pierderi de 50%, acesta din urmă fiind şi administratorul firmei. Conform Registrului Comerţului, unitatea are ca obiect de activitate „producţia de energie electrică“.

Un telefon la trei firme

Facem precizarea că am încercat să obţinem un punct de vedere de la reprezentanţii celor trei firme mai sus precizate, însă acest lucru nu a fost posibil. Conform Registrului Comerţului, cele trei unităţi aveau afişat acelaşi număr de telefon la care a răspuns o femeie, care ne-a declarat că nu are nicio legătură cu firmele respective.

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii