Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:46 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

15 „oameni ai legii", cercetaţi pentru fapte de corupţie Mafia din Portul Constanţa este coordonată de poliţişti (Galerie foto + Documente)

ro

21 Mar, 2012 00:00 3301 Marime text
perchezitii-perchezitii2.jpgIeri anchetatorii au descoperit la o firmă din Tulcea peste 50 de tone de uree despre care se spune că a fost sustrasă din Portul Constanţa. Mai mult decât atât, la locuinţele presupuşilor hoţi au fost găsite mai multe sigilii destinate trenurilor de marfă, bunuri care ar fi fost împărţite chiar de poliţişti

Unde dai şi unde crapă! Încercând să documenteze activitatea infracţională a unor hoţi mărunţi, ce acţionau cu predilecţie în Portul Constanţa, ofiţerii Serviciului de Investigaţii Criminale din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Constanţa au descoperit că infractorii erau sprijiniţi atât de lucrători ai Serviciului Regional de Poliţie Transporturi Constanta, cât şi de angajaţi ai Serviciului de Poliţie Transporturi Maritime. Mai mult decât atât, din această mare familie infracţională ar fi făcut parte şi „oameni ai legii" din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Constanţa, precum şi din Grupul de Nave Constanţa al Gărzii de Coastă. În acest sens, dosarul a fost înaintat procurorilor Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa, care, alături de ofiţerii Direcţiei Generale Anticorupţie, au efectuat peste 15 percheziţii în judeţele Constanţa şi Tulcea. 15 lucrători de poliţie sunt cercetaţi sub aspectul săvârşirii infracţiunii de asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni, furt calificat şi mai ales fapte de corupţie.

Suspect eliberat din penitenciar

Potrivit unor surse, printre poliţiştii luaţi în colimator se numără şi Ciprian Enache, din cadrul Secţiei 5 Constanţa, care nu se află pentru prima dată în atenţia anchetatorilor, precum şi colegul său, Cristian Badea. De partea cealaltă, doi dintre poliţiştii Serviciul Transporturi Maritime Constanţa vizaţi de demersul procurorilor ar fi Cosmin Iuliu Buştiuc şi Alexandru Tiberiu Neaşcu. Sursele mai spun că printre civili se numără şi Dumitru Corîciu, al cărui nume figurează într-un dosar înregistrat la Judecătoria Medgidia, unde este vorba despre o cerere de liberare condiţionată din penitenciar. Pe data de 10 octombrie 2008, instanţa a admis cererea iar Dumitru Corîciu a fost eliberat.

Starea de fapt

perchezitii-perchezitii.jpgMai mulţi lucrători ai patru structuri distincte din Ministerul Administraţiei şi Internelor sunt cercetaţi de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa sub aspectul săvârşirii infracţiunii de asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni, furt calificat şi mai ales fapte de corupţie. Prin intermediul unui comunicat de presă, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României a informat că procurorii constănţeni, împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie, au efectuat ieri 15 percheziţii în judeţele Constanţa şi Tulcea, într-o cauză în care se efectuează cercetări faţă de aproximativ 40 persoane. Oficialii Parchetului General spun că cercetările sunt efectuate în raport cu fapte de sustragere de bunuri din Portul Constanţa şi corupţie, faţă de 15 lucrători de poliţie, care ar fi sprijinit activităţile infracţionale ale celor implicaţi în furturi. Cei 15 oameni ai legii luaţi în vizor de procurori fac parte din Secţia 5 de Poliţia Constanţa, din Secţia Regională de Poliţie Transporturi Constanta, din Serviciul de Poliţie Transporturi Maritime, cât şi din Garda de Coastă.

Ameninţări cu moartea pentru 100 de lei

Din câte se pare, reţelele infracţionale erau conduse de hoţi, care ar fi beneficiat de protecţia poliţiei. La rândul său, potrivit anchetatorilor, unul dintre poliţişti l-ar fi ameninţat la un moment dat pe unul dintre capii reţelelor infracţionale că, dată fiind suma mică pe care i-ar fi dat-o pentru asigurarea protecţiei, în speţă 100 de lei, hoţul risca să fie împuşcat în cap de către omul legii, iar locul său să fie cedat astfel altuia, care ar fi dat mai mult. Totodată, se pare că hoţii le-ar fi acordat „atenţii constante" oamenilor legii, în schimbul protecţiei. În acelaşi timp, şi agenţii de pază din port ar fi primit atenţii de la hoţi, în acelaşi scop. Sumele primite de agenţii de pază erau de până la 50 de lei, în timp ce poliţiştii primeau circa 100 de lei, pentru fiecare acţiune protejată. Ca mod de executare, se pare că, atunci când primeau apeluri prin serviciul 112 despre trenurile ce erau prădate, de pildă, poliţiştii i-ar fi sunat pe hoţi şi i-ar fi anunţat de sesizarea făcută, avertizându-i să plece de la faţa locului. Ancheta a fost desfăşurată pe o perioadă de patru luni, aceasta vizând în total peste 50 de persoane.

Echipa completă şi averile

După cum arătam şi mai sus, printre poliţiştii luaţi în colimator se numără Ciprian Enache şi colegul său Cristian Badea, ambii din cadrul Secţiei 5 Constanţa. Potrivit unor surse, anchetatorii vizează doi lucrători ai Secţiei 5, opt ai Serviciului Maritim, unul de la Transporturi şi patru din cadrul Gărzii de Coastă.Revenind la Ciprian Enache, acesta nu se află pentru prima dată în colimatorul anchetatorilor constănţeni, acesta fiind anchetat pentru luare de mită şi fals intelectual în celebrul dosar „Rutiera", în care au mai fost vizaţi 40 de lucrători din cadrul IPJ Constanţa. Conform propriilor declaraţii de avere, Ciprian Enache este un poliţist sărac. Acesta nu are terenuri, maşină ori conturi bancare. Totuşi, agentul Enache a consemnat în declaraţia de avere din 2010 un avans de 7.000 de euro pentru achiziţionarea unui apartament în blocurile ieftine pentru tineri. Cu un credit bancar în valoare de 17.000 de lei contractat în 2006 şi cu data scadentă în 2016, Ciprian Enache a câştigat din salariu, potrivit declaraţiei din 2010, suma de 22.000 de lei. Ceea ce diferă între declaraţiile 2010 şi 2011 este venitul salarial al agentului, respectiv 20.000 de lei, faţă de 22.000 cât era în 2010. Pe de altă parte, Cristian Badea pare să fie mai înstărit decât colegul său, Ciprian Enache. Acesta are, potrivit declaraţiei de avere din 2010, un apartament (moştenit în 2008), o Dacia luată în leasing şi trei credite bancare, unul achitat în 2010, în valoare de 5.000 de lei. Poliţistul mai are de returnat până în 2015 suma de 6.000 de euro şi alte 50.000 de lei până în 2017. În calitate de poliţist la Ordine Publică, Cristian Badea a câştigat, potrivit declaraţiei din 2010, un salariu de 26.000 de lei. Badea era, cel puţin în 2010, membru al Asociaţiei Internaţionale a Poliţiştilor, al Căluţului de Mare precum şi al Sindicatului Naţional al Poliţiştilor. Potrivit declaraţiei de avere din 2010, venitul agentului Cristian Badea a scăzut la 20.024 de lei. Ca un făcut, agenţii de poliţie constănţeni şi-au acţionat în instanţă şefii pentru redobândirea unor sporuri, procesul aflându-se în continuate pe rolul Judecătoriei Constanţa. Cosmin Iuliu Buştiuc, unul dintre poliţiştii Serviciul Transporturi Maritime Constanţa, care ar fi luaţi pe sus ieri de anchetatori este un client mai vechi al oamenilor legii. Buştiuc a fost cercetat, alături de mai multe colegi de uniformă, privind furtul tonelor de cocs de la SC Convex SA. Potrivit declaraţiilor de avere, Cosmin Iuliu Buştiuc nu are terenuri, nu are case, maşini şi nici bijuterii. În schimb, în 2010, cu un salariu de 17.000 de lei, acesta avea patru credite bancare, însă nu a consemnat şi valoarea împrumuturilor. Aproape la fel de sărac este şi Alexandru Tiberiu Neaşcu, care a consemnat în declaraţia sa de avere că posedă o Skoda, că are un credit bancar în valoare de 12.000 de euro, cu termenul scadent în 2017 şi că a câştigat anual din salariu suma de 18.000 de lei.

Ce spune şeful Poliţiei Române

Contactat telefonic, chestorul Liviu Popa a precizat că, în acest caz, „sesizarea a venit de la noi, pentru că este dorinţa noastră de a scăpa de orice persoană care este incompatibilă cu această calitate de poliţist", ne-a spus chestorul Popa. Totodată, acesta a mai spus că „vrem să facem curăţenie şi nu avem nicio intenţie de a ascunde gunoiul sub preş". „Încurajez astfel de acţiuni, iar eu cred că marea majoritate a poliţiştilor sunt oameni de calitate, care nu merită să le fie afectate imaginea şi munca din cauza unor persoane care nu au nicio treabă cu calitatea de poliţişti", ne-a spus şeful Poliţiei Române. Întrebat dacă există pericolul ca şefii unităţilor de poliţie ai căror lucrători sunt vizaţi de anchetă să fie schimbaţi, comandantul IGPR ne-a spus: „Răspunderea este personală. Nu mai suntem ca pe vremea Miliţiei când, din cauză că îşi bătea unul nevasta, erau schimbaţi toţi şefii lui din funcţie". Pe final menţionăm că ieri anchetatorii au descoperit la o firmă din Tulcea peste 50 de tone de uree despre care se spune că a fost sustrasă din Portul Constanţa. Mai mult decât atât, ieri, la locuinţele presupuşilor hoţi au fost găsite mai multe sigilii destinate trenurilor de marfă, bunuri care ar fi fost împărţite chiar de poliţişti.

 

 

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii