Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:10 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

14 percheziţii în judeţul Constanţa Mascaţii au descoperit un munte de bani, dar şi zeci de kilograme de bijuterii (galerie foto)

ro

12 Dec, 2013 00:00 2547 Marime text
Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) - Serviciul  Teritorial Alba Iulia continuă cercetările specifice în dosarul celor peste 220 de percheziţii domiciliare efectuate marţi pe raza mai multor judeţe din România, printre care şi Constanţa. Organele de anchetă spun că gruparea infracţională era formată din 91 de persoane, specializate în săvârşirea de infracţiuni de contrabandă şi comercializare pe teritoriul României a produselor supuse marcării, fără a fi marcate.

„Gruparea a fost constituită”, spun oamenii legii, „la iniţiativa învinuitului B.S, cetăţean turc, care deţinea o firmă de transport internaţional de persoane, cu autocare, atât pe ruta Turcia - România, cât şi pe alte rute internaţionale”. Unitatea comercială are o staţie de lucru şi în Constanţa. DIICOT a efectuat în cauză, în judeţul Constanţa, un număr de 14 percheziţii. Tot de la Constanţa, în câteva autocare, anchetatorii au descoperit circa un sfert de milion de euro, dar şi aproape 40 de kilograme de bijuterii. La sediul DIICOT - Serviciul Teritorial Alba Iulia au fost duşi pentru audieri 14 constănţeni. Conform DIICOT, „necesitatea constituirii acestei grupări a rezultat din intenţia infracţională a unor mari vânzători de bijuterii din aur, din România şi din Europa, de a primi fără a fi supuse unui regim vamal (taxe vamale şi accize), dar mai ales neevidenţiate şi nedeclarate către autorităţile fiscale ale statului, în vederea creării posibilităţii comercializării lor «la negru», cantităţi foarte mari de bijuterii din aur, care erau astfel nedeclarate şi vândute ulterior neînregistrat, respectiv nefiscalizat (fără TVA şi impozit pe profit), prin magazinele deţinute de mai multe societăţi comerciale din România şi din alte ţări din Europa”. „Activitatea infracţională a grupării infracţionale organizate se realiza pe două paliere.

Astfel, bijuteriile erau aduse din Turcia cu autocarele firmei aparţinând învinuitului B.S, pe bază de comandă făcută de diferiţi bijutieri către membrii grupării sau direct în Turcia. După introducerea în ţară, bijuteriile erau depozitate/ascunse în spaţii special amenajate pentru disimulare, ulterior fiind distribuite unor cărăuşi, care, folosindu-se de mai multe autoturisme special modificate în ceea ce priveşte constituirea unor spaţii disimulate, le transportau în România, Bulgaria, Polonia, Ucraina, Serbia, Ungaria, Austria, Germania, Italia şi  Macedonia, către diferite magazine de bijuterii şi colectau sumele de bani aferente comenzilor.
Totodată, membrii grupării infracţionale desfăşurau şi o activitate inversă, de colectare a bijuteriilor declasate şi de transport în Turcia, la schimb pentru bijuterii noi sau contra cost, iar în urma topirii lor erau folosite în procesul de producţie de către bijutierii turci. Această activitate era derulată, de asemenea, nu numai pe teritoriul României, ci şi pe teritoriul altor state (Serbia, Polonia, Ucraina, Austria, Italia, Ungaria, Germania ş.a.)”, au conchis anchetatorii.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii