Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:41 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

12 inculpaţi şi acuzele procurorilor Dosarul lui Stănei a „dospit" la Curtea de Apel Constanţa

ro

28 Mar, 2012 02:54 2449 Marime text
03_Stanei_cereale.jpgConform unor surse bine informate, duzina de inculpaţi este acuzată de săvârşirea unor infracţiuni de evaziune fiscală, spălare de bani, şantaj, dar şi de lipsire de libertate în mod ilegal

Pe data de 10 februarie, procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanţa au zdruncinat din temelii lumea afaceriştilor versaţi în tranzacţii cu cereale, propunând luarea măsurii arestării preventive faţă de Cristian Petrică Enea, Adrian Stănei şi Ghiocel Vasile Dragomir. Primii doi conduc SC New Grains Group SRL, firmă cu nume „greu" în domeniul cerealier, nu de puţine ori figurând în anchete jurnalistice şi nu numai privind presupuse afaceri mai puţin legale. La câteva săptămâni după propunerea de arestare a celor trei bărbaţi, procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanţa surprind din nou.

Mai precis, după ce au extins cercetările, anchetatorii de la malul mării au descoperit că presupusa grupa infracţională ar fi alcătuită din 12 persoane, care urmează să fie trimise în scurt timp în judecată. Conform unor surse bine informate, duzina de inculpaţi este acuzată de săvârşirea unor infracţiuni de evaziune fiscală, spălare de bani, şantaj, dar şi de lipsire de libertate în mod ilegal. La momentul mediatizării dosarului, procurorii au informat că Adrian Stănei şi Cristian Petrică Enea erau cercetaţi pentru săvârşirea infracţiunilor de şantaj, lipsire de libertate, participaţie improprie la omisiunea înregistrării în evidenţele contabile ale SC Blade Tessa SRL Cobadin a veniturilor obţinute de această societate şi participaţie improprie la contrafacerea unei facturi fiscale. Stănei şi Enea au fost acuzaţi de complicitate la sustragerea de la efectuarea verificărilor financiar-contabile prin formularea de declaraţii inexacte cu privire la sediul social declarat al SC Blade Tessa SRL Cobadin, de două infracţiuni de spălare de bani şi cesionarea fictivă de părţi sociale, în referire la SC NGG SRL Constanţa. În ceea ce îl priveşte Ghiocel Vasile Dragomir, acesta era acuzat de comiterea infracţiunilor de lipsire de libertate şi complicitate la infracţiunile de şantaj care ar fi fost săvârşite de amicii Enea şi Stănei.

Ce spun procurorii

stanei_sediu_parchetul_curtii_de_apel.jpgÎn sarcina acestora, procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanţa au reţinut că, în data de 17-18 septembrie 2009, împreună cu inculpatul Ghiocel, ar fi lipsit de libertate şi ar fi constrâns prin ameninţare, părţile vătămate R.B. şi M.R., în scopul dobândirii, în mod injust a sumei de câte 300.000 de lei de la fiecare parte vătămată. Oamenii legii mai spun că Adrian Stănei şi Cristian Petrică Enea ar fi „determinat partea vătămată M.R. să vândă prin act autentic unuia dintre inculpaţi un apartament situat în zona Mamaia Nord din Constanţa, ascunzând adevărata provenienţă a naturii bunului". Mai mult decât atât, spun procurorii, cei doi „au constrâns partea vătămată R.L., prin acte de ameninţare, în scopul dobândirii în mod injust a sumei de 300.000 de lei şi au reuşit obţinerea de la acesta a sumei de 41.170 de euro, ca urmare a unui împrumut contractat de această parte vătămată de la o bancă din municipiul Constanţa". Ca şi cum toate acestea nu ar fi fost îndeajuns, Enea şi Stănei, patronii SC New Grains Group SRL, alături de altă persoană, ar fi determinat un terţ să înfiinţeze SC Blade Tessa SRL Cobadin în scopul derulării de operaţiuni comerciale ilicite cu consecinţa sustragerii de la plata obligaţiilor fiscale către stat. În acest sens, indivizii l-ar fi determinat pe administratorul acestei societăţi să completeze, cu date nereale, o factură fiscală pentru a crea o aparenţă de legalitate sumei de 300.000 de lei în conturile SC Blade Tessa SRL Cobadin. După cum precizam şi mai sus, procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel au descoperit că presupusele fapte penale ar fi fost săvârşite de 12 persoane, care urmează să fie trimise în judecată.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii