Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:01 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Patriotism online Jertfa de sânge, înlocuită cu febra de like-uri

ro

01 Dec, 2014 00:00 1668 Marime text
1 Decembrie - ziua în care ne simțim români. Mai precis, ziua în care ne simțim mândri că suntem români. O scurtă istorie a Zilei noastre Naționale ne aduce aminte că, la data de 1 Decembrie 1918, adică acum aproape 100 de ani, s-a desăvârșit realizarea României Mari, prin unirea Transilvaniei cu patria mamă. Iar dacă tot amintim de patrie, să vorbim un pic de patriotism și despre ce înseamnă a fi patriot.

Fără să spunem vorbe neapărat mari, prețul patriotismului se măsura și se plătea, acum 100 de ani, în sânge. Așa de mult iubeau românii pământul românesc, că nu ezitau să își dea viața pentru el. Era o onoare să mori pentru o țară pe care, înainte de 1 Decembrie 1918, nu o văzuseşi, dar pe care o simțeai și o iubeai necondiționat, 365 de zile pe an. În prezent, lucrurile stau cu totul altfel. Acum, 364 de zile pe an înjurăm România, ocărâm blestemul care ne-a adus aici, „spargem ușa“ granițelor, când vine vorba de plecat în afară și nu ezităm să spunem că locuim în România - „din nefericire“. A... Dar vine și ziua aceea din an în care ne simțim mândri de patriotismul strămoșilor noștri, de jertfa lor de sânge,așa că îi „răsplătim“ cu pseudopatriotismul nostru. Și unde e mai potrivit să-l afișăm decât acolo unde îl vede toată lumea: pe Facebook!

Acum, spre deosebire de atunci, patriotismul nu se mai măsoară în sânge, ci în poze cu tricolorul, cu harta României Mari, în check-in-urile date la Arcul de Triumf sau în Alba Iulia, în pozele de profil schimbate, pentru o zi, ce-i drept, în mândrul nostru drapel. Și totul într-o cursă penibilă a like-urilor și a share-urilor care să ne facă să ne simțim apreciați de ceilalți. În acest context, din nefericire, pentru mulți, 1 Decembrie a ajuns doar un banal subiect de status pe Facebook, menit să aducă veșnicul degețel ridicat. Chiar sunt curios cât astfel de patriotism declarat pe Facebook o să vedem și azi. Nu de alta, dar cred că e deja clar pentru toată lumea că am înlocuit jertfa de sânge cu febra de like-uri.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii