Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:56 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Editorial Nu contează pe cine ai în faţă, important e cine îţi e alături

ro

04 Apr, 2015 00:00 2992 Marime text


Solidaritatea este una dintre valorile promovate de sportul adevărat. Sportul modelează caractere, întăreşte legături şi creează grupuri. Relaţiile din teren se păstrează şi după ce sportivii încheie activitatea de performanţă. Mai cu seamă într-un sport ca rugby-ul, în care reţeta succesului e dată (parcă mai mult decât în orice altă disciplină) de unitatea din teren, dintre gladiatori.
 
Atâtea clipe minunate petrecute pe gazon, atâtea victorii şi atâtea strigăte de bucurie nu aveau cum să nu le rămână în suflet şi să nu-i marcheze pe viaţă pe cei care-şi spun Rechinii Constanţa. Un grup de foşti rugbyşti, cărora sportul cu balonul oval le-a devenit o parte din viaţă şi pe care-l practică şi acum, la old-boys, cu aceleaşi plăcere, patimă şi voioşie. Toţi sunt prieteni pe gazon şi în afara lui. O iniţiativă admirabilă, în amintirea vremurilor de aur. Se străduie să joace în fiecare săptămână şi sunt angrenaţi şi în campionatul de amatori. Unii au încărunţit, alţii s-au rotunjit, unii mai au probleme medicale, dar nimic nu îi împiedică să împingă în grămadă şi să plonjeze în eseu. Joacă rugby de drag şi au drag de rugby, şi acum, la mulţi ani după ce au renunţat la competiţiile oficiale.
Spiritul rugby-ului nu i-a părăsit, nici ca sportivi, nici ca oameni. În rugby, nu contează pe cine ai în faţă, important e cine îţi e alături. Iar când unul dintre ei, Dan Botezatu, a primit o lovitură dură de la viaţă, confruntându-se cu probleme serioase de sănătate, grupul a reacţionat imediat. O competiţie în trei echipe, de la Constanţa, gândită iniţial ca o simplă joacă de weekend, s-a transformat într-o acţiune caritabilă, de strângere de fonduri, la care au contribuit toţi participanţii, jucători, antrenori, arbitri, fie că au fost din Constanţa, fie din afară. Apelul rugbyştilor de la Rechinii a sensibilizat multă lume, a atins coarda sensibilă, astfel că s-au implicat şi alte echipe, sportivi, oameni de sport ori, pur şi simplu, persoane din afara fenomenului, la care s-a apelat. Lumea rugby-ului nu îşi părăseşte camarazii la greu. Iar acţiunile caritabile ale Rechinilor nu se vor opri aici. Sunt deschise şi două conturi în care se pot face donaţii: în lei - RO80INGB0000999903292621; în euro - RO08INGB0000999904905572 (ING Bank, beneficiar - Botezatu Mădălina).
Am dat acest exemplu, al implicării Rechinilor, pentru că a fost cel mai recent, însă familia rugby-ului constănţean mai reţine asemenea iniţiative, în care sportivii au arătat că în piepturile lor bate o inimă mare. Rugbyştii de la CS Năvodari au donat sânge pentru Mihai Cristian Ermilov (un tânăr rugbyst care trebuia să fie operat pe cord şi are grupa de sânge rară) şi pentru Cătălin Buruiană (profesor de sport la Năvodari, fost rugbyst, care, suferind de o boală rară, urma să suporte o nouă intervenţie chirurgicală). Băieţii de la CS Năvodari s-au implicat, donând bani, şi în cazul lui Dan Botezatu. De asemenea, tinerii rugbyşti de la Muschetarii Mihail Kogălniceanu au pus şi ei mână de la mână şi l-au ajutat financiar pe un coleg de-al lor, Andrei Andronache, pentru o operaţie la inimă. Iar exemplele pot continua, atât la alte sporturi, cât şi în rândul suporterilor FC Farul.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii