Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:45 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Mica Unire, încă un motiv ca românul să scoată steagul la geam

ro

24 Jan, 2016 00:00 3198 Marime text

 
Mica Unire sau Unirea Principatelor Române este una dintre acele sărbători care îi fac pe unii români să se simtă mai patrioți ca niciodată. Nu că ar fi un lucru rău, dar de ce nu ar fi în permanență? Adică de ce să fii atât de concentrat în astfel de zile de sărbătoare pe istoria neamului tău și pe tricolor, când o poți face zilnic sau într-o manieră constantă și moderată o viață întreagă?
 
După cum am învățat încă de pe băncile școlii, Unirea Principatelor Române reprezintă unirea Moldovei cu Ţara Românească şi este strâns legată de personalitatea lui Alexandru Ioan Cuza şi de alegerea sa ca domnitor, acest act istoric reprezentând primul pas pe calea înfăptuirii statului naţional român unitar. Bun. Acesta este rezumatul a ceea ce explică zeci de cărți în mii de pagini.
 
Am vrut să ajungem aici pentru a trece puțin în revistă măcar o fărâmă din bogăția României. O istorie pe care nu o auzi decât la școală, în zile importante ca Mica sau Marea Unire, sau dacă te întâlnești cu veterani de război. În aceste zile pline de încărcătură istorică, serbate la nivel național, unii oamenii simt nevoia să povestească ce își aduc aminte în legătură cu semnificaţia acestui eveniment, se lasă cuprinși de o nostalgie pe care nu o simt zilnic sau își atârnă câte un steag tricolor la geamul casei sau la mașină.
 
Hai să spunem că înțeleg ideea de povestire a istoriei doar în zile de sărbătoare, și asta pentru că poate, în altele, oamenii sunt prea ocupați cu lucrurile cotidiene ca să își amintească că au un trecut. Dar cea a arborării tricolorului la geam în zile cu semnificație istorică nu ne face mai patrioți. De ce să nu stea acolo tot timpul anului? A înălţa steagul la geam doar la Mica sau la Marea Unire este ca și cum ai merge la biserică doar de Crăciun și de Paște, deoarece atunci ți se aduce aminte că acestea sunt zile importante pentru creștini, iar credinţa, în mod automat, este mai mare...
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Magda Dorina 24 Jan, 2016 10:13 Păcat că şi limba română o folosim „decât la” ocazii speciale.