Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:06 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Editorial Mamaia, între kitsch şi artă

ro

17 Jul, 2015 00:00 2025 Marime text
„Vârful de lance” al litoralului românesc, Mamaia, pare să înregistreze un recul în acest sezon, atât din punct de vedere al numărului de turişti, cât şi al evenimentelor organizate. Gradul de ocupare în hoteluri a depăşit 90%, pentru câteva zile, abia weekend-ul trecut, când, practic, a început vârful de sezon. Iar evenimentele de anvergură au lipsit cu desăvârşire până în prezent, exceptând câteva nume din showbiz care şi-au mai făcut apariţia, sporadic, prin cluburile de fiţe.

Nu puţini erau cei care spuneau despre Radu Mazăre că era primar de Mamaia, nu al Constanţei. Edilul-şef îşi petrecea zilele în vila de lux din staţiune sau practicând sporturile nautice pe care le iubeşte ca pe fete şi nopţile în cluburile de noapte de fiţe. Costumat în personaje dintre cele mai ciudate, în fruntea unor care alegorice de un kitsch perfect, reuşea să adune zeci de mii de oameni. Numai anul trecut, potrivit unui tour-operator specializat în vânzarea litoralului românesc, 54% dintre turiştii care au venit la mare au ales Mamaia. Semn că majoritatea turiştilor iubesc kitsch-ul. Iar cei cu buzunarele doldora umflă conturile patronilor de cluburi, care le vând la preţuri exorbitante mâncare expirată, după cum ne-a demonstrat recent OPC-ul. Încă o dovadă că cine iubeşte kitsch-ul… nu mai continui…
 
Totuşi, părerile sunt împărţite. Recent, Elena Udrea, unul dintre adversarii politici declaraţi ai fostului primar, spunea că lipsa acestuia se simte. „Din păcate, constat că staţiunea Mamaia nu mai arată ca anul trecut. Şi o spun eu, care nu am fost niciodată fan Radu Mazăre. Se vede că nu mai are primar. Până şi M-ul de la Mamaia - acolo unde scrie la intrarea în staţiune «Mamaia» - picase. Şi aşa a rămas, un fel de AM-AIA! Asta arată dezinteres pentru ceea ce se întâmplă pe litoral”, declara Udrea, în faţa sediului Poliţiei Judeţene Constanţa, unde a mers să semneze conform obligaţiilor controlului judiciar.
 
Aşadar, nu vor mai fi carele alegorice cu care defila Mazăre, pentru că primarul interimar Decebal Făgădău a anulat această obligativitate, cu ajutorul consilierilor locali, dar vor fi trei parade de-a lungul sezonului. Jumătate din cluburi nu mai vor să pună la dispoziţie care alegorice. Turiştii care sunt pe litoral în acest weekend vor avea parte de un show incendiar, se laudă Asociaţia Litoral - Delta Dunării. Sâmbătă, 18 iulie, are loc prima paradă Mamaia Style 2015, cu începere de la ora 19.30, de la Telegondola Mamaia. Ca şi în anii trecuţi, vor porni prin staţiune cai şi trăsuri, maşini de epocă, motociclete, carele alegorice ale unor cluburi din staţiunea Mamaia, autobuzul etajat cu prietenii de pe Facebook ai Asociaţiei, caii şi atelajele de la Complexul Muzeal de Ştiinţe ale Naturii. Adică un circ ambulant în toată regula.
 
Personal, aş vrea să cred că atracţiile în staţiune vor fi cu totul altele, cel puţin în acest sfârşit de săptămână. Într-un hotel de cinci stele a fost amenajată o expoziţie de cinegetică şi navigaţie, inclusiv o colecţie de pictură Dimitrie Știubei, dar şi una de whisky-uri rare, printre exponate aflându-se şi tolba de vânătoare a lui Nicolae Ceauşescu. Să nu uităm de meciul de Cupa Davis, care se desfăşoară începând de mâine şi până duminică, în Mamaia, şi care, de data aceasta, sunt convins că va atrage mult mai mulţi turişti în staţiune decât defilarea carelor alegorice…
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii