Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:38 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Închiderea repartitoarelor, neconstituţională!

ro

08 Feb, 2014 00:00 2159 Marime text
Am ajuns să trăim şi să auzim şi de Legea caloriferelor. După ce tot românul s-a arătat încrezător în câştigurile pe care le-ar putea obţine odată cu montarea repartitoarelor, s-a grăbit să culeagă roadele unei astfel de soluţii care, în definitiv, s-a dovedit a fi păgubitoare. Dar iată că după ani de la îmbrăţişarea mai mult sau mai puţin entuziastă a acestei metode, s-a trezit un şef al ANRSC să ne spună cum să le folosim, semn că nu le-am înţeles bine rostul lor... constituţional! „Citiţi articolul 44 din Constituţie. Să-l respectăm! E pe asigurarea confortului oamenilor şi sănătatea clădirilor”, ne avertizează preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice (ANRSC), Doru Ciocan, oferindu-ne lecţii în privinţa folosirii corecte a repartitoarelor.

Preşedintele ANRSC explică şi de ce avem nevoie de Legea caloriferelor. El, în numele a zeci de reclamanţi, vrea să fie interzisă prin lege închiderea caloriferelor în apartamentele cu repartitoare, pe motiv că „şmecheria” de a beneficia de căldura venită prin pereţi de la vecini şi de a te încălzi prin pereţi, ar fi o încălcare a Constituţiei, în legătură cu care s-au primit numeroase plângeri.
În final, totul se rezumă la bani, banii pe care RADET-ul nu-i încasează odată cu închiderea repartitoarelor, şi pe care doreşte să-i obţină cu orice preţ, în cazul nostru intrând cu forţa în casele oamenilor. „Poţi să pleci şi la Paris, nu contează!”, spune Ciocan... trebuie să ţii repartitoarele deschise şi bineînţeles trebuie să plăteşti pentru încălzire.

Din dorinţa de a proteja sistemul centralizat de încălzire, ale cărui zile sunt numărate, oficialii inventează pe bani publici legi precum cea a caloriferelor. Situaţia le-a scăpat de mult de sub control. Şi nu ar fi ajuns astăzi inventatori, dacă ar fi făcut investiţii în reţeaua de distribuţie a energiei termice care să împiedice prezenţa unui cost mare al gigacaloriei. Tocmai aceste neajunsuri i-au determinat pe mulţi să caute surse alternative de încălzire. Iar cu Legea caloriferelor românii vor avea un motiv în plus să părăsească sistemul centralizat şi să găsească acea alternativă care să le permită să facă ce vor în casa lor şi să plătească exact cât consumă.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii