Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:52 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Gigi Becali sau de ce nu ne plac liberalii

ro

16 Oct, 2012 01:00 1797 Marime text
ada_codau.jpgÎntr-un serial HBO care se numeşte „The newsroom", personajul principal, un prezentator de ştiri magistral interpretat de Jeff Daniels, se întreabă, la un moment dat, în contextul unei aşa numite ieşiri nervoase: „Ştiţi de ce oamenii nu-i plac pe liberali? Pentru că pierd. Dacă liberalii sunt incredibil de isteţi, cum dracului pierd mereu?!?". Fiecare cu liberalii săi, fireşte! Nu vom compara acum clasa politică din SUA cu cea din România. Fiecare cu demagogia, elitismul, propaganda, subversiunea, revoluţia ei.

Dar pentru că vorbim despre liberali trebuie să aruncăm o privire asupra familiei PNL care, iată, creşte. Posibila candidatură a lui Gigi Becali, patronul Stelei, din partea PNL - candidatură despre care fostul lider liberal, Călin Popescu Tăriceanu, spune că este „un subiect care nu merită discutat" - la alegerile parlamentare din 9 decembrie a surescitat puţin docrina, nervii, sufletul partidului. Iar marmota învelea ciocolata în staniol...

Eventuala sa candidatură surescitează totodată un val de ipocrizie. Nu, PNL nu a intrat în anul morţii. PNL s-a „lipit" de europarlamentarul, de latifundiarul din Pipera, de omul - nepereche care dă „jde" milioane la colindători şi care construieşte case pentru sinistraţi. Liberalii au pus mâna pe un personaj pe care nu l-aş numi charismatic, dar care are, fără îndoială, un discurs reactiv, un discurs dramatizat, care prinde la mase. Un personaj gălăgios, inconfundabil, un personaj care, în România lui 2012, n-ar trebui să-şi găsească locul într-un PNL care a fost al Brătienilor. Dar, cum în liberalii de azi nu pare să fi rămas prea mult din Brătieni, cum partidul nu mai este unul prin definiţie al elitelor, de ce să nu fie Becali candidat liberal la generale?

Adică de ce? Doar pentru că omul e subiectul emisiunilor de divertisment de la TV? Pentru că nu se cenzurează? Pentru că a adresat câteva jigniri unor ziarişti? Pentru că unii dintre aceştia din urmă îi ridică statui în presă? Pentru că există români cărora le este ruşine cu faptul că el reprezintă România în Parlamentul European?

L-aş întreba pe fostul premier, fostul preşedinte PNL, Călin Popescu Tăriceanu, care este subiectul care, din punctul său de vedere, merită să fie discutat. Mie nu-mi displac liberalii. Deloc. Am mai spus asta. Atâta doar că-mi pare rău că se complac în mizeria compromisului.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii