Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:12 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Editorial Fotbalul românesc are febră mare şi tuşeşte

ro

26 May, 2015 00:00 1319 Marime text


Fără a minimaliza munca Stelei şi a echipei ASA Tg. Mureş, formaţiile care-şi dispută titlul în România, menţinând suspansul până în ultima etapă, cred că situaţia în care s-a ajuns, ca o nou-promovată să recupereze spectaculos şi să ajungă la doi paşi de coroana de campioană, este şi o expresie a unui fotbal românesc nevolnic de sus până jos, la toate eşaloanele, în care simbolurile pălesc, iar cuvântul de ordine este incertitudinea.
 
După victoria Stelei cu FC Botoşani şi înfrângerea lui ASA în faţa Astrei, „roş-albaştrii“ au revenit în fotoliul de lider al Ligii 1 şi au prima şansă la cucerirea unui nou titlu. Jucătorii pregătiţi de Costel Gâlcă au tremurat însă serios până acum, văzându-se depăşiţi în retur de o formaţie din Tg. Mureş în faţa căreia aveau un avans mai mult decât liniştitor. Transferul în străinătate a trei dintre cei mai buni oameni (Sânmărtean, Keşeru, Szukala), tragerea pe linie moartă a altor jucători, ceva tensiuni la echipă şi, poate, relaxarea că titlul e gata au redus evident turaţia Stelei în retur, iar de acest lucru a profitat ASA. Echipă nou-promovată, dar cu jucători de valoare, experimentaţi, şi omogenă, formaţia din Tg. Mureş a fost cel mai tare adversar al Stelei, prinzând un culoar bun, în lipsa altor formaţii cu nume care să se înscrie la cuvânt, îngenuncheate şi scoase din cursa către titlu fie de probleme financiare, fie de sfânta insolvenţă, fie de depunctări ori de problemele cu justiţia ale patronilor şi ale finanţatorilor.
Acesta este fotbalul românesc, unul suferind şi mâncat de carii. Referindu-mă numai la campionatul de faţă, echipe de tradiţie, ca Rapid, Dinamo, U Cluj sau Oţelul Galaţi, sunt departe de gloria de altădată, unele căzând în Liga a II-a, iar cele care s-au bătut  la vârful clasamentului în ultimii ani, gen Petrolul, Astra sau CFR Cluj, sunt minate de probleme interne. În eşaloanele inferioare ale fotbalului românesc, criza se vede şi mai clar. Echipele se retrag din campionat pe capete, iar acest lucru a ajuns să reprezinte salvarea de la retrogradare pentru alţii. Acesta e criteriul principal. Orice s-ar întâmpla, oricât de mari ar fi problemele din propria curte, ai speranţa, iar uneori chiar siguranţa, că nu pici sau nu ajungi la baraj, pentru că pe acele locuri e înghesuială mare din pricina necazurilor extra-sportive. În judeţul Constanţa, e cazul FC Farul (în Liga a II-a) şi al echipei ACS Callatis 2012 Mangalia (în Liga a III-a), care au scăpat de emoţii în urma părăsirii campionatului de către formaţiile FC Olt, respectiv Viitorul Axintele.            
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii