Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:16 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Editorial Zona istorică a Constanţei trebuie să devină pietonală. Nu e un moft, e de bun-simţ!

ro

04 Aug, 2018 00:00 2388 Marime text
Municipalitatea intenţionează să limiteze accesul autovehiculelor în Piaţa Ovidiu, iar majoritatea străzilor vor deveni astfel strict pietonale. Intenţia administraţiei locale nu este deloc nouă, de altfel, se vorbeşte despre ea de mai bine de doi ani.
 
Astfel, în zonă vor mai putea intra cu autoturismele doar riveranii şi cei care desfăşoară acolo activităţi ce impun folosirea de maşini. Pentru aceştia vor fi eliberate mai multe tipuri de permise, eliberate în baza unor documente doveditoare. La fel se procedează în toate ţările civilizate unde patrimoniul cultural naţional sau local valorează mai mult decât o ceapă degerată.
 
În acest moment, nu riveranii sunt cei care nu doresc restricţionarea accesului, ci mai degrabă patronii care au afaceri în Piaţa Ovidiu şi împrejurimile acesteia. Unii spun că Primăria ar fi trebuit să ia această decizie mai demult, alţii afirmă însă că măsura o să aducă falimentul localurilor din zonă, deoarece clienţii vor dispărea din cauză că nu vor mai avea unde să îşi parcheze autoturismele. Acelaşi lucru l-au susţinut stimaţii patroni de terase şi la momentul adoptării legii care interzice fumatul în spaţiile închise şi iată că timpul a dovedit că cine vrea să-şi cultive viaţa socială o face în orice condiţii. Sau poate vor chiar să administreze singuri peninsula şi să-şi desemneze şi un primar din rândul lor?! Sau s-o pună de-o firmă privată care să administreze centrul vechi, după ideea pe care la un moment dat o avansau şi agenţii economici din staţiunea Mamaia?!
 
Peninsula este şi va rămâne un cartier al oraşului. Încărcat de istoria locului, poate cel mai frumos, dacă ar fi mai bine gospodărit.
Fie că se va aplica cu caracter permanent, fie doar în timpul sezonului estival, restricţionarea accesului auto în centrul istoric al Constanţei vine să descongestioneze traficul din zonă. Dacă sunteţi constănţeni, ştiţi foarte bine că locurile de parcare sunt foarte puţine raportat la o zonă cu un potenţial turistic atât de mare şi din acest motiv Piaţa Ovidiu se aglomerează, iar mersul pe străduţe devine un calvar chiar şi pentru pietoni. Reducerea poluării aerului şi a celei fonice reprezintă un alt motiv întemeiat pentru care autorităţile vor să restricţioneze circulaţia în centrul vechi. Nu în ultimul rând, deteriorarea pavajului, despre a cărui calitate mă abţin să mă pronunţ.
 
Mă aştept ca primarul Făgădău să nu cedeze niciun milimetru în faţa afaceriştilor din zonă, chiar dacă şi-a programat o nouă rundă de „negocieri“ cu aceştia din urmă, să îmbunătăţească/completeze acel regulament ca la carte şi să pregătească aşa cum se cuvine măcar viitorul sezon estival, pentru că mă tem că acum nu prea mai este timp pentru măsuri radicale.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Dan 25 Aug, 2018 17:31 Da de acord cu dvs dar o să vedeți numai mașini ale celor din primărie , prefectura , consiliului județean și local etc care nu au nici o legătură cu riveranitatea sau vreun business pe acolo . Cat despre parte istorică toată e îngropată în țigănie clădirile retrocedate se dărâmă geamuri sparte totul e paragină că și cazinoul de altfel unde vedeți frumusețea sa te plimbi pe străzile din peninsula , oare când ați fost ultima dată pe acolo hai sa din serioși sunt multe altele de făcut
  • fani 04 Aug, 2018 11:03 Totusi o mica nedumerire ,caile de acces spre poarta 1 si spre Liceul Eminescu vor fi exclusiv pietonale sau nu.