Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:34 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Editorial Un Disneyland măzărist pentru tulburări de personalitate

ro

01 Sep, 2014 00:00 2673 Marime text
Mazăre a anunţat, sâmbătă seară, la finalul ultimei ediţii a carnavalului din Mamaia din acest an, că ia în calcul ca, la anul, să facă un soi de Disneyland, care să cuprindă toate carele alegorice folosite până acum, precum şi toate costumele personajelor pe care le-a interpretat. „Este un proiect destul de greu, dar mă gândesc că face sens şi va prinde multă lume. Cred că oricare din zecile de mii de oameni de aici ar vrea să fie îmbrăcaţi aşa şi urcaţi pe care alegorice“, a explicat primarul municipiului Constanţa.

În ce ţară civilizată ar plăti cineva ca să se pozeze pe un car alegoric, superlativul absolut al kitsch-ului? În ce alt loc din lume ar da cineva bani pentru a îmbrăca un costum care a fost deja purtat de, să spunem, alte sute de persoane înaintea sa, turişti şi constănţeni transpiraţi, dintre care unii nespălaţi?!? Adică să dai bani pentru a risca cine ştie ce boală de piele? De-a dreptul oribil!
Mă gândesc că niciun om cu o minimă educaţie, cu o minimă pregătire profesională, oricare ar fi aceea, şi-o oarecare cultură nu s-ar încumeta să viziteze Disnayland-ul măzărist. Fiindcă, surprinzător sau nu, în oraşul ăsta nu trăiesc doar oameni obsedaţi de lideri supremi, de dictatori, de figuri istorice care, într-un fel sau altul, au rămas în memoria colectivă drept reprezentante de seamă ale absolutismului. Nu toţi îşi doresc o armată de virgine precum cea a lui Gaddafi. În oraşul ăsta nu „mişună“ doar turiştii care sparg seminţe la carnavalul lui Mazăre şi care, într-o nesimţire senină, aruncă pe jos toate ambalajele. Constanţa turistică rămâne, să nu uităm, chiar şi în 2014, un oraş infect, tratat de turişti ca atare. Deh, civilizaţia e la ani lumină depărtare...

În aceeaşi ordine de idei, Constanţa nu înseamnă doar beneficiari de pachete cu alimente plătite din bani publici, beneficiari fidelizaţi, care votează la fiecare scrutin aşa cum trebuie, deci pe primarul Mazăre. Şi nici agenţi economici şi hotelieri care-i ciugulesc din palmă edilului-şef, mergând până acolo unde ajung să se maimuţărească pe scena unui carnaval.
Şi-apoi, din banii cui, domnule primar, o replică a Disneyland-ului? Din banii publici? Ai constănţenilor? Ai celor care au venituri de 1.500 de lei pe lună, consideraţi de municipalitate ca fiind bogaţi, plătitori ai unei facturi de 1.300 de lei la întreţinere, pe timpul iernii? Ai celor care îşi rup picioarele pe trotuarele Constanţei, pentru că nu au încălţăminte „off-road“? Ai celor care vă aşteaptă pe treptele Primăriei ca să-şi strige disperarea, la minus 15 grade, dar pe care nu-i primiţi la audienţe pentru că, deh, Primăria Constanţa n-are un spaţiu adecvat?
Mare minune Disneyland-ul ăsta! Dar mare de tot. Ce-i drept, cum spune Mazăre, „face sens“ (sic!). Un tărâm de poveste, cu poveşti de doi bani, costume excentrice, kitsch-ul la cote maxime, prototipul turistului nesimţit, care alegorice plătite din bani publici, cultul personalităţii şi niscaiva tulburări de personalitate.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii