Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:19 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Editorial Scuzele lui Făgădău nu scot oraşul din beznă!

ro

01 Mar, 2017 00:00 3908 Marime text
„Îmi cer scuze tuturor constănţenilor dacă au avut sau au de suferit din cauza iluminatului public“, ne transmite, înduioşător, primarul Decebal Făgădău, cu promisiunea că, până la sfârşitul lunii martie, toate problemele cu iluminatul vor fi rezolvate. Cine-l mai crede însă?
 
Personal, scuzele prezentate cu sabia camerelor de luat vederi şi a reportofoanelor deasupra capului îmi amintesc de celebra joacă „de-a demisia“, din primăvara anului trecut, atunci când Făgădău anunţa că reabilitarea bulevardului Tomis va fi gata până la 1 iunie.
Ca întotdeauna când e prins la înghesuială, primarul ne sufocă cu explicaţiile, fie de natură tehnică, fie de conjunctură. Ei bine, acestea nu au lipsit nici ieri din ritualul de „îmbălsămare“ a unei probleme care trenează de la finele anului trecut. Şi ca să-l scape pe prietenul, partenerul său de vacanţe şi viceprimarul cu jumătate de normă Dumitru Babu de orice responsabilitate sau de o eventuală „demisie“, Făgădău a respus povestea aproape lacrimogenă cu problemele apărute în sistemul de iluminat public în Constanţa, care se datorează faptului că municipalitatea nu are sistemul de iluminat delegat deoarece se explorează posibilitatea de a accesa fonduri europene pentru modernizarea acestuia.
 
În momentul de faţă, se discută despre contracte de tip ESCO. Acestea presupun studii, licitaţii, delegarea către o companie care investeşte din banii ei în vederea reducerii consumurilor şi creşterii eficienţei sistemului de iluminat. Condiţia ar fi ca Primăria să-şi asume să plătească o sumă în perioada contractuală.
 
Sesizez însă că avem din nou o problemă, şi aceasta se numeşte „responsabilitate“. Păi cine vă ţine să nu vă asumaţi, domnule primar, mai ales că bugetul municipal pe anul 2017 va fi cel mai mare buget din istoria Constanţei - 845 de milioane de lei?! Hai cu asumarea, dacă asta va însemna un sistem de iluminat mult mai eficient! Sper doar să nu se repete povestea deja celebrilor şi huliţilor stâlpi de iluminat moderni, în stil Art Nouveau, achiziţionaţi pe fonduri europene. 32 de milioane de lei, 25 de milioane contribuţia Uniunii Europene şi 6 milioane de la Guvernul României, plus vreo 650.000 de lei de la Primărie şi degeaba. Ne scoatem ochii pe străzi!
 
Nu ştiu alţii cum sunt, dar eu aş fi aşteptat de la primar un punct de vedere plauzibil despre procedurile interminabile de achiziţie pentru noile contracte de mentenanţă, pe cele două loturi, pentru că oraşul este împărţit pe două loturi, şi mai ales de ce au durat mai mult decât s-a estimat. Este însă mult mai uşor să dai vina pe legea achiziţiilor publice, care întotdeauna îngreunează procedurile, sau pe iarna foarte grea!
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Valentin ciorbea 04 Mar, 2017 05:46 Stimata Lavina Siclitaru, Aveti perfecta dreptate. Domnul primar Decebal Fagadau ar trebui sa fie mult mai prezent in teren, adica in oras impreuna cu viceprimarul cu responsabilitati directe si compartimentele de specialitate.. Insistati si poate-l scoateti mai mult din birou. Cu pretuire, Valentin Ciorbea