Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:20 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Editorial Să ne îndrăgostim și de arheologia Dobrogei!

ro

14 Apr, 2022 00:00 2700 Marime text
  • Vestigii ce așteaptă, fiecare în parte, să fie scoase la lumină și să își spună povestea, îi răsplătesc generos pe învățăceii arheologi, pentru care fiecare șantier este, practic, o întâlnire cu strămoșii.
  • Cu siguranță, nu sunt singura care gândește așa. Și tocmai de aceea am convingerea că, nu peste foarte mult timp, gustul pentru arheologia dobrogeană îi va cuceri pe mulți dintre tineri.
 
Suntem îndrăgostiți de arheologia Egiptului Antic, de piramidele egiptene și mayașe și de mărturiile pe care ni le transmit, peste veacuri, oameni ce au trăit acum mii de ani – totul inclusiv prin prisma perspectivelor pe care le oferă filmele hollywoodiene asupra acestei părți de istorie.
 
La rândul meu, sunt și eu fascinată de descoperirile arheologice din acea parte a lumii, însă nu pot să nu mă gândesc cu o oarecare tristețe că avem, cel mai probabil, atâtea comori arheologice încă nedescoperite chiar aici, la noi acasă – în Dobrogea.
 
Vestigii ce așteaptă, fiecare în parte, să fie scoase la lumină și să își spună povestea, îi răsplătesc generos pe învățăceii arheologi, pentru care fiecare șantier este, practic, o întâlnire cu strămoșii.
 
Cu o existență atestată în urmă cu mai bine de două milenii, în care civilizații diferite s-au întâlnit, s-au contopit, dar au și conviețuit secole la rând, până în zilele noastre, Dobrogea așteaptă încă să fie descoperită.
 
Gustul pentru aventură și pentru arheologie poate fi cu ușurință satisfăcut în Dobrogea, chiar și printr-o simplă plimbare, unde moștenirea arheologică lăsată de strămoși așteaptă să fie adusă la lumină.
 
Există șantiere arheologice unde copii de vârste puțin mai mari, poate de liceu, îndrumați de specialiști, ar putea cocheta cu arheologia, cu rezultate mai mult decât satisfăcătoare.
 
Cu siguranță, nu sunt singura care gândește așa. Și tocmai de aceea am convingerea că, nu peste foarte mult timp, gustul pentru arheologia dobrogeană îi va cuceri pe mulți dintre tineri.
 
Citește și
ZIUA LIVE. Spiritul dacic, moştenirea eternă a românilor
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii