Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:45 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Editorial S-au domolit protestele. Intrăm în normalitate?

ro

13 Feb, 2017 00:00 2626 Marime text

În ultimele două săptămâni, România s-a aflat în centrul atenţiei în presa internaţională, dat fiind faptul că oamenii au ieşit să protesteze împotriva unor decizii guvernamentale.
 
Sute de mii de români au ieşit în stradă atât în Bucureşti, cât şi la Constanţa, Craiova, Timişoara şi în alte municipii şi oraşe. Oamenii au manifestat în special pentru ordonanţa adoptată de Executiv care prevede unele modificări ale Codului Penal şi ale Codului de Procedură Penală. Gândul că mulţi politicieni aflaţi în puşcărie pentru fapte de corupţie vor fi eliberaţi sau cei care au probleme cu justiţia vor fi scăpaţi de dosare i-a scos în număr mare în stradă. După ce numărul protestatarilor creştea de la o zi la alta, Guvernul Grindeanu a decis să abroge ordonanţa controversată, însă manifestaţiile nu au încetat să fie vizibile în oraşele din România.
 
Nemulţumirile sunt mari şi există români care cred că cei care conduc Guvernul trebuie să demisioneze. De partea cealaltă, cei ce au dat votul social-democraţilor sunt de părere că echipa de la Palatul Victoria trebuie să-şi continue activitatea şi să aplice măsurile promise în campania electorală. Fireşte, tot ce s-a întâmplat în ultimele două săptămâni a împărţit românii în două tabere, iar preşedintele Klaus Iohannis a venit în faţa oamenilor susţinând că democraţia trebuie apărată, aşa cum ar trebui să se întâmple şi cu lupta împotriva corupţiei.
 
De câteva zile, protestele s-au estompat vizibil, numărul celor care au mai ieşit în Piaţa Victoriei şi în ţară fiind de câteva mii de persoane. După toate cele care au avut loc, mulţi se întreabă dacă am câştigat ceva din revolta de la nivel naţional, dacă guvernanţii şi toţi factorii decidenţi din fruntea ţării au învăţat ce îşi doreşte omul de rând. Putem observa că apele s-au liniştit, sperăm la normalitate, deşi populaţia pare că nu mai suportă minciuni, promisiuni neîmplinite şi batjocură. Situaţia este tensionată în continuare şi orice gafă guvernamentală va mai stârni nemulţumiri în rândul oamenilor, iar protestele vor continua.
 
Cert este că, în ritmul acesta, România nu are de câştigat, dimpotrivă. Trebuie să sperăm că lucrurile se vor calma, Guvernul va învăţa din tot ce s-a întâmplat şi va trece la treabă, să respecte programul cu care s-a prezentat oamenilor şi să aplice măsuri economice benefice cetăţenilor.
 
În caz contrar, ţara va trăi într-o atmosferă conflictuală, iar orgoliile politice, personale, între taberele care ne conduc ne vor afunda într-o criză socială din care vom ieşi foarte greu. România nu îşi mai permite să piardă timp pentru disputele politice, iar cei aflaţi la cârma statului trebuie să ştie că depinde numai de ei ca ţara noastră să urmeze un drum bun şi prosper.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii