Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:47 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Editorial Puterea de a o lua de la capăt. Ai învins? Continuă! Ai pierdut? Continuă!

ro

12 Jul, 2021 00:00 4176 Marime text

 
  • Sportiva constănţeană Antoanela Manac a ratat dureros prezenţa la Jocurile Olimpice de la Tokyo.
  • Iniţial, campioana era pe lista oficială a triatloniştilor calificaţi, însă, la scurt timp, câteva rezultate complet neprevăzute au schimbat ierarhia World Triathlon.
  • Pe lângă triatlon, Antoanela se dedică, de ani buni, cu aceeaşi pasiune, şi medicinei, un alt domeniu extrem de dificil.
 
Cunoscuta campioană la triatlon din Constanţa Antoanela Manac a ratat la mustaţă calificarea la Jocurile Olimpice de la Tokyo, ocupând prima poziţie în afara listei celor care au obţinut biletul de Japonia.
 
Amărăciunea sportivei de pe litoral este cu atât mai mare cu cât performera apărea iniţial pe lista oficială a triatloniştilor calificaţi, însă, la numai un weekend distanţă, câteva rezultate complet neprevăzute au schimbat ierarhia World Triathlon, după ce Australia a calificat în total șase sportivi la JO și a dat peste cap tot clasamentul. Antoanela nu şi-a ascuns dezamăgirea în faţa acestei situaţii, văzându-şi năruită o muncă titanică de trei ani şi 30 de zile, dedicată antrenamentelor, cantonamentelor și tuturor competițiilor de calificare pentru JO de la Tokyo.
 
Şi ştim cu toţii ce sport greu este triatlonul, care îngemănează în cadrul unei curse alergare, înot şi ciclism! În plus, cazul Antoanelei este unul particular, întrucât, pe lângă triatlon, de ani buni ea se dedică cu aceeaşi pasiune şi medicinei, un alt domeniu extrem de dificil. A urmat facultatea (timp de şase ani), apoi a luat din prima examenul de rezidenţiat (ceea ce nu-i puţin lucru), iar de la începutul acestui an este medic rezident pe domeniul chirurgie vasculară.
 
În acest context, îmi dau seama cât de dezamăgită a fost Antoanela Manac că nu a prins Jocurile Olimpice, cu atât mai mult cu cât a despărţit-o o distanţă atât de mică de visul ei de a-şi reprezenta ţara la cea mai importantă competiţie pentru un sportiv. Având în vedere câte sacrificii a făcut (împărțindu-şi timpul între munca din spital, din sala de operație și între antrenamentele intense) şi cu câtă ambiţie şi-a urmat ţelul, ratarea, pe ultima sută de metri, să-i spun aşa, a calificării, este extrem de dureroasă. 
 
Cât de repede se trece, în sport, de la bucurie şi mândrie pentru munca depusă (în urma unui mare succes) - la tristeţe şi amărăciune, cu accente de demoralizare, după o asemenea ratare a unui obiectiv atât de important! Ca la fotbal, după un gol anulat cu VAR, după ce echipa care a înscris şi fanii ei s-au bucurat momente bune. Pe de altă parte, ca să luăm şi partea bună a lucrurilor, faptul că a fost atât de aproape de Tokyo reprezintă totuşi o performanță foarte mare, atât pentru Antoanela, cât și pentru triatlonul românesc, în condiţiile în care calificările sunt foarte grele, iar România are la acest sport un singur reprezentant la JO din Japonia! Antoanela ar fi fost a doua.
 
După ratarea prezenţei la Tokyo, Antoanela a vorbit despre motivaţia şi puterea ei de a merge mai departe, pe care speră să le găsească, pentru o viitoare calificare la JO, la ediţia din 2024, de la Paris. La cum o cunosc, campioana va avea resursele, în primul rând sufleteşti, de a porni şi pe acest drum. Până acum, s-a dovedit a fi o luptătoare şi o apărătoare a valorilor olimpice. Iar esenţa olimpismului, exprimată atât de bine de Pierre de Coubertin, este: Ai învins? Continuă! Ai pierdut? Continuă!
 
Citeşte şi:
 
Antoanela Manac, aur național și debut internațional la Duatlon
„Mă bucur că am reprezentat România în cursa Elitelor“
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii