Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:01 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Editorial Pe când o ordonanţă privind depolitizarea administraţiei locale?

ro

09 Sep, 2014 00:00 2143 Marime text
Din păcate, observăm, din nou, cum Guvernul împarte celor mulţi aceleaşi pomeni electorale, nelipsite în perioada alegerilor electorale.
Primarii, cei care aduc voturi pentru partide, se numără şi ei printre cei mulţi.


Mai întâi, Guvernul Ponta le-a spus „Aveţi liber la migraţie!“, iar apoi, premierul le-a zis „Vă asigur şi fonduri pentru dezvoltare!“, şi, dintr-o dată, mult-râvnitele fonduri adunate de Guvern din colectarea taxei pe construcţiile speciale, cunoscută drept taxa pe stâlp, vor fi cedate, fără nicio reţinere, autorităţilor locale.

Desigur, premierul nu a menţionat pentru cât timp se vor bucura primarii de acest beneficiu. Urmând aceeaşi politică a înşelării, oricând (a se citi „oricând după alegerile prezidenţiale“), Guvernul se va putea răzgândi din nou şi solicita banii de pe urma taxei, la bugetul central.

Ce se va întâmpla cu aceşti bani, daţi mai nou în administrarea autorităţilor locale? Nimeni nu poate şti. Ar fi moral ca autorităţile să facă publică valoarea fondurilor strânse şi destinaţia lor. Dar când am asistat noi la o asemenea mişcare? Transparenţa este una dintre calităţile care nu definesc sistemul executiv autohton, fie el central sau local.
Este de intuit că banii se vor face pierduţi în favoarea campaniei electorale, iar dezvoltarea se va lăsa, ca întotdeauna, aşteptată în cele mai multe dintre localităţi.

Dar să vedem cum a început înşelarea de dinainte de prezidenţiale. Mai întâi, Ponta a spus, dezincriminând migraţia politică: „Toţi aleşii locali sunt USL şi nu i-a întrebat nimeni dacă nu mai vor să mai fie USL. Nu vreţi totuşi să ieşim din minciună?“. Premierul a făcut o afirmaţie înşelătoare! De ce? Pentru că, atunci când s-a decis ruperea USL, nimeni nu i-a întrebat pe primari dacă vor desfiinţarea USL. Atunci, cu adevărat, părerea primarilor, care au aprobat această construcţie, conta. Însă la acea dată, nimeni nu i-a consultat pe primarii uselişti, invitaţi astăzi să migreze politic.

Apoi, pentru a încuraja migraţia, premierul a zis: „Taxa pe construcţii speciale vreau să o reducem şi putem să ne permitem să o reducem de la 1,5% la 1%, să fie colectată şi să intre în bugetul autorităţilor locale. În acest fel, autorităţile locale au şanse mai mari de dezvoltare“.
Răspunsul nu a întârziat să apară din partea unora dintre aleşii locali. Migraţia politică, realizată mai mult în favoarea PSD şi pentru accesul la fondurile deţinute de Putere, a început deja.

De ce nu şi-a asumat Guvernul o altă ordonanţă, opusă migraţiei politice? Una privind depolitizarea administraţiei locale. Să nu cădem în înşelare! Primarii gospodari nu au nevoie să fie afiliaţi politic, ci au nevoie de fonduri pentru dezvoltare.
De ce nu este posibilă o ordonanţă privind depolitizarea administraţiei locale? Din aceleaşi motive care determină ca minciuna, înşelarea şi haosul să domnească în sistemul executiv autohton. Din aceleaşi motive pentru care, astăzi, mulţi dau cu subsemnatul la DNA...

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii