Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:04 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Editorial O nouă eră. Mașinile electrice, tot mai căutate în România

ro

13 Sep, 2021 00:00 3489 Marime text


Tranziția către mașinile electrice va fi inevitabilă. Mulți români au trecut deja la autoturisme electrice iar alții pun în balanță avantajele și dezavantajele unei astfel de mașini.

România trebuie să ajungă la un sistem de transport nepoluant până în 2050 conform Pactului ecologic european. Potrivit ministrului Mediului, Tanczos Barna, vânzarea maşinilor noi pe benzină şi motorină ar putea fi interzisă din 2035 în Uniunea Europeană şi deci şi în România.

În acest moment România poate fi parcursă din orice punct în orice punct cu o mașină electrică cu autonomie medie măcar 150 km. Stațiile de încărcare sunt distribuite de-a lungul drumurilor României și pot fi găsite cu ajutorul aplicațiilor. 

În România, vânzarea maşinilor electrice este în creştere, acest lucru se vede în interesul românilor față de programul Rabla Plus. Potrivit Administraţiei Fondului pentru Mediu, valoarea alocată Programului Rabla Plus, în anul 2020, a fost de 200 de milioane de lei, în timp ce pentru anul în curs bugetul este triplu, respectiv 600 de milioane de lei. 

În cadrul Programului Rabla Plus, se acordă două tipuri de ecotichete, respectiv 45.000 de lei pentru maşinile pur electrice şi 20.000 de lei pentru maşinile hibrid plug-in, dar nu mai mult de 50% din valoarea autoturismului nou.

Persoanele care renunţă la o maşină veche, poluantă, şi achiziţionează un autovehicul electric beneficiază atât de prima de casare acordată prin Programul Rabla Clasic, în valoare de 7.500 de lei, cât şi de ecotichetul alocat în cadrul Programului Rabla Plus.

Pentru mașina electrică nu se plătește impozit, iar curentul e cel mai ieftin carburant.

În luna august, Germania a depăşit un milion de autoturisme cu propulsie electrică.

În România, numai în luna iulie a.c. au fost înmatriculate peste 330 de autoturisme electrice noi iar cifrele la nivel naţional arată că sunt în circulaţie aproximativ 7.500 de vehicule electrice.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii