Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:05 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Editorial „Mama lor la toţi“ - ce a vrut să spună autorul

ro

02 Sep, 2014 00:00 4831 Marime text
Victor Socaciu, actual consul al României la Montreal, scria, acum câţiva ani, un cântec ce avea să devină şlagăr, intitulat „Mama lor la toţi“. Cântecul şi versurile sunt acide şi îndreptate împotriva clasei politice a României. Ei bine, de atunci şi până în prezent, autorul cântecului a trecut în tabăra pe care o critica, devenind membru de partid şi ocupând chiar funcţia de deputat. Recent, Victor Socaciu a fost numit în funcţia de consul al României la Montreal.
 
Într-unul dintre interviurile acordate de-a lungul anilor, Victor Socaciu a declarat că iniţial versurile au purtat titlul de „cântec-înjurătură“. Aflându-se acum de cealaltă parte a baricadei, fostul trubadur nu se mai ocupă de cântări. Totuşi, versurile sale sunt încă de actualitate. Chiar în prima strofă, autorul spune „bună ţară, rea croială / mama ei de rânduială / ăia hoţi, ăştia hoţi / mama lor la toţi“.
 
Cu alegerile prezidenţiale la uşă, omul de rând, românul aflat încă între graniţele ţării sau în afara lor, fredonează din ce în ce mai des aceste triluri demult compuse, dar de o actualitate dezarmantă.
 
De altfel, în plină campanie, ce altceva se pretează mai bine să fie citat decât „ ne promit marea cu sarea / şi conduc aiurea ţara / opozanţi şi potentaţi / v-aţi bătut iar joc de fraţi“?...
 
O altă problemă a celor care fac parte din clasa politică este aceea că nu par să reuşească să alinieze cumva nivelul de trai, că cei care au valoare şi ar trebui răsplătiţi sunt de fapt ignoraţi şi batjocoriţi, cum bine spun versurile „pensionarii, pedagogii / au ajuns precum milogii“.
 
Românul care stă la coadă la pâine are tot mai des impresia că totul este de vânzare, „cu uzini, creşe, hotare / şpăgile au zornăit / algoritmu-i mulţumit“. Şi cât de clară ne este treaba cu şpaga, când vara aceasta a fost zguduită de dosare cu nume mari, ale oamenilor care s-au „pus“ pe funcţie şi şi-au umplut buzunarele!
 
Dacă ar fi să facem bilanţul unui sezon estival frumos, singura noutate ar fi că suntem în an electoral, iar politicienii fac mai multe declaraţii şi promit „marea cu sarea“. Altfel, la început de toamnă, pentru cetăţenii e acelaşi ritm: „Vin ai noştri, pleacă ai noştri / noi rămânem tot ca proştii / ăia hoţi, ăştia hoţi / mama lor la toţi!“
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii