Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:16 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Editorial În România, ziua şi scumpirile. Preţurile la pâine, lapte, carne şi legume, în creştere

ro

29 Oct, 2018 00:00 1676 Marime text
În România a devenit o obişnuinţă ca, în ajunul sărbătorilor, să asistăm la o creştere a preţurilor produselor alimentare de bază: pâine, lapte, carne şi legume. Iată că, de data aceasta, de vină pentru creşterea anunţată a preţului pâinii este producţia grâului din acest an, care a fost afectată de vremea capricioasă.
 
Săptămâna trecută, Dragoş Frumosu, preşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Industria Alimentară, a atras atenţia că preţul pâinii s-ar putea majora cu 15-20% până în decembrie, influenţat de producţia grâului din acest an. În condiţiile majorării preţurilor, problema noastră, a românilor, este că veniturile nete sunt foarte mici. Dacă pentru un german o creştere de 10 cenţi nu înseamnă nimic, la salariul său de 2.000 de euro, la noi, 10 cenţi sau 40 de bani înseamnă mult.
 
De asemenea, Dragoş Frumosu se aşteaptă la creşteri de preţ şi la carne, lapte sau legume. Acesta spune că la produsele lactate vorbim de o creştere de 8%, parţial nejustificată. „Dacă discutăm despre lapte şi despre o astfel de creştere, trebuie să discutăm că, în alte ţări membre ale Uniunii Europene, preţul a scăzut cu 12%. De ce în România există această creştere este un lucru pe care nu pot să mi-l explic în mod direct“, spune Frumosu.
 
În ceea ce priveşte legumele, creşterea de preţ este justificată, spune liderul Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Industria Alimentară, prin faptul că volumul importurilor creşte în perioada rece a anului. „La legume, lucrurile stau puţin diferit. În perioada aprilie-mai, până în octombrie, importurile scad, din octombrie-martie, importăm peste 80% din legume şi fructe“, explică acesta.
 
De altfel, Institutul Naţional de Statistică (INS) a anunţat că preţurile de consum au crescut cu 5% în luna septembrie 2018, comparativ cu luna septembrie 2017. Potrivit INS, preţul cartofilor a crescut cu 22,41% în septembrie 2018 faţă de decembrie 2017, preţul conservelor şi al legumelor - cu 11,89%, al laptelui - cu 2,47%, al produselor de morărit - cu 2,74%, în timp ce preţul ouălor a scăzut cu 26,19%.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii