Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:07 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Editorial Iarna şi panica autorităţilor la vederea fulgilor de nea

ro

17 Nov, 2016 00:00 2443 Marime text
Calendaristic, iarna vine pe 1 decembrie. Însă ştim cu toţii că nu este chiar atât de parolistă. Poate veni în noiembrie sau chiar în octombrie. Adevărul este că de apariţia primilor fulgi de nea se bucură doar copiii, iar autorităţile locale intră în panică.
 
Ca în fiecare an, iarna vine neanunţată, băgând spaima în mai-marii ţării, ai judeţelor, ai municipiilor, ai oraşelor şi ai comunelor. Fie că nu au fost încă atribuite licitaţiile pentru desemnarea firmelor de deszăpezire, fie că nu au fost încă achiziţionate materiale antiderapante sau puse la punct utilajele din dotare, autorităţile centrale şi locale se minunează şi îşi scuipă în sân când apar primele semne ale zăpezii.
 
Deszăpezirea în comunele şi oraşele din ţară este o afacere, mai ales pentru autorităţile locale care nu au fost în stare să se doteze cu utilaje proprii necesare în acest scop. Multe dintre primăriile aflate în această situaţie sunt obligate să achite sume importante la buget pentru a oferi astfel bani publici firmelor private ce se ocupă cu deszăpezirea.
 
De altfel, la începutul lunii noiembrie, şeful Executivului a solicitat miniştrilor de resort să înceapă pregătirile în cadrul Comitetului pentru pregătiri de iarnă prin verificarea modului în care instituţiile abilitate ale statului au demarat măsurile necesare în domeniul transportului mai ales. Premierul a insistat asupra faptului că aceste contracte trebuie să fie publice. La Constanţa, consilierii judeţeni au aprobat deja programul de deszăpezire şi combaterea lunecuşului pentru sezonul 2016-2017, în valoare estimativă de peste 13 milioane de lei, respectiv 3 milioane de euro. Procentual, 43% din sumă va merge către cheltuielile cu combustibilul, 15% va costa materialul antiderapant, 22%, pregătirea utilajelor pentru intervenţii şi 20% reprezintă cheltuielile de personal. De acest program se va ocupa Regia Autonomă Judeţeană de Drumuri şi Poduri (RAJDP) Constanţa, cu care CJC va încheia un contract.
 
De altfel, primii fulgi de nea deja şi-au făcut simţită prezenţa în mai multe judeţe din ţară, iar de apariţia lor s-au bucurat doar copii.
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii