Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:54 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Editorial Hai cu transparența averilor! Consilierii onorifici trebuie să-și dovedească onestitatea!

ro

05 Dec, 2020 00:00 5543 Marime text
  • Moda consilierilor onorifici a fost lansată în timpul mandatului de premier a lui Victor Ponta
  • În ultima perioadă, această metodă a fost preluată și de aleșii locali (primar sau președinte de Consiliu Județean)
  • Consilierii onorofici nu primesc bani pentru activitatea lor și nu intră sub incidența legislației care îi obligă să-și facă publice interesele
  • În mod legitim, se naşte întrebarea: de ce ar accepta cineva un post de consilier onorific, fără să fie plătit?
  • În calitate de cetățeni ai municipiului și județului Constanța, ne-ar interesa și pe noi, cine sunt și ce averi au acești consilieri onorofici


Moda consilierilor onorifici a fost lansată în timpul mandatului de premier a lui Victor Ponta și ulterior preluată și de alți oficiali iar în ultima perioadă și de aleșii locali (primar sau președinte de Consiliu Județean).

Consilierii onorofici nu primesc bani pentru activitatea lor, prin urmare nu există o bază legale potrivit căreia primarul sau președintele de CJ să poată numi prin dispoziție un consilier onorific - (a nu se confunda cu posturile de consilier personal al primarului prevăzute de Legea nr. 215/ 2001).

Cu alte cuvinte, nici Codul Muncii și nici Legea nr.215/2011 nu prevăd condițiile de angajare ale unui consilier onorific.

Aici intervine capacana: nefiind retribuit, consilierul onorific încasează venituri din cu totul alte activități, ca să aibă din ce trăi, în schimb, cu toate că nu are un statut definit, îl ajută pe primar sau pe președintele de CJ în exercitarea funcţiei sale.

În mod legitim, se naşte întrebarea: de ce ar accepta cineva un post de consilier onorific, fără să fie plătit?. Pentru că onorificul muncește, este parte a actului administrației publice locale, are acces la documente interne, la secrete de serviciu, șamd.

Putere sau influență - pot fi singurele răspunsuri de luat în considerație!

În calitate de cetățeni ai municipiului și județului Constanța, ne-ar interesa și pe noi, cine sunt și ce averi au acești consilieri onorofici, chiar dacă, ma repet, ei nu intră sub incidența legislației care îi obligă să-și facă publice interesele!

Istoria recentă a demonstrat că „buna credință” încă trebuie să se mai coacă în politica/administrația românească.

N-am vrea ca peste un timp, să-i identificăm pe „onorifici”, consultanți sau reprezentanți jurici în nu știu ce proiecte ale administrației locale sau județene sau prin diverse Consilii de Adinistrație.

Prin urmare, doamnelor și domnilor consilieri onorifici, dați dovadă de bună credință și prezentați-vă declarațiile de avere și interese!

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • neagoe 05 Dec, 2020 00:52 Mi-a placut mult .