Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:01 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Editorial Gulliver în ţara asiaticelor

ro

17 Sep, 2014 00:00 2024 Marime text


Se cuvine să mă opresc puţin la performanţele înregistrate în ultimul timp de jucătoarea constănţeană de tenis de masă Eliza Samara. Tânăra de 25 de ani a avut parte de câteva succese fantastice, care i-au conturat aura de valoare numărul 1 a Europei (potrivit clasamentului mondial) şi de adevărată sperietoare a sportivelor asiatice.


Într-un sport acaparat fără scăpare de tenismenele de origine asiatică, iată că undeva, la mare distanţă, peste mări şi ţări, la Constanţa, o fortăreaţă rezistă. Ca o demnă urmaşă a lui Asterix şi Obelix, Eliza Samara se luptă cu chinezoaicele şi japonezele precum, în filmul lui Claude Zidi, legendarii eroi gali cu legiunile romane ale lui Cezar (păstrând, bineînţeles, proporţiile). Cert este că (onorant pentru oraşul de la malul mării) Eliza face faţă cu mare succes dominaţiei asiatice, iar ultimul prilej la care a atras încă o dată atenţia întregii lumi a fost Openul Cehiei, de la Olomouc, unde s-a încoronat regină în dauna multor celebre asiatice, pretendente la titlu. E de ajuns să amintesc că, aflată la acea oră pe locul 22 în lume, Eliza a trecut în semifinale cu 4-1 de principala favorită a turneului, japoneza Kasumi Ishikawa (locul 9 mondial), iar în ultimul act, a învins-o cu 4-3 pe o altă niponă, Ai Fukuhara, poziţia a 14-a în lume şi a doua japoneză ca anvergură. De asemenea, în primul tur de pe tabloul principal, Eliza a eliminat o altă japoneză, Megumi Abe, iar în sferturi a trecut (cu 4-0!) de Jia Liu (Austria), şi ea mai bine clasată în ierarhia mondială. Izbânda din Cehia a făcut ca sportiva constănţeană (de ani buni, cea mai bună tenismenă din România şi o valoare indiscutabilă a judeţului) să urce pe un onorant loc 13 în lume, fiind, din acest punct de vedere, prima europeană „pură“. Înaintea ei în această ierarhie se găsesc şase chinezoaice, două jucătoare din Singapore, o japoneză, o coreeancă, dar şi o germană şi o austriacă, ambele de „import“ însă, de origine asiatică.
Într-o lume a asiaticelor, Eliza Samara este o raritate, un fel de Gulliver. Talentului indiscutabil, şlefuit şi dus pe culmi de antrenorii dăruiţi cu har de la Constanţa i s-au adăugat, în egală măsură, seriozitatea, profesionalismul şi mentalitatea sănătoasă de care dă dovadă tânăra (cultivate, în ultimii ani, şi la clubul de nivel înalt la care joacă, Fenerbahce Istanbul). Posesoare de lovituri măiestre şi de putere mentală, constănţeanca trudeşte atât în sala de tenis de masă, cât şi în cea de forţă, ultimele imagini arătând o Eliză într-o formă ireproşabilă. În aceste condiţii, totul e explicabil, iar marile izbânzi nu au cum s-o ocolească pe sportivă.
La numai 25 de ani, constănţeanca are deja un palmares impresionant, la loc de frunte situându-se şi participarea la două ediţii consecutive ale Jocurilor Olimpice (prima dată, la 19 ani). Recent, tânăra a primit şi un wild-card la Cupa Mondială de la Linz. Iar la Campionatul European de seniori din Portugalia, care va începe peste o săptămână, Eliza are ocazia să-şi intre din nou în rolul de lider al echipei României şi să conducă oastea tricoloră spre alte izbânzi răsunătoare.      
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii