Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:22 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Editorial Grija față de propria persoană, un drept psihologic, nu o dovadă de narcisism

ro

21 Sep, 2020 00:00 3358 Marime text

Lumea în care trăim se schimbă, bolile se schimbă, virusurile se schimbă. Singurul lucru care rămâne constant e grija. Grija față de tine, față de familie, față de cei dragi. Și pentru că trăim o perioadă, o pandemie, în care trebuie să ne înțelegem mai bine organismul, această grijă ar trebui să ocupe un loc important în rândul priorităților fiecăruia dintre noi.


Psihologul iranian Hajar Owrang spune: „Iubirea de sine este definită ca un sentiment de afecțiune față de propria persoană, în timp ce egoismul este o atitudine exagerată, preocupare pentru interesele personale și de nesocotire a intereselor altora, o trăsătură morală care pune mai presus de toate interesele personale, deci o iubire excesivă de sine.”


Iubirea de sine constă în capacitatea de a te accepta cu bune și rele. Astfel îi poți accepta și pe ceilalți cu toate defectele și calitățile. Iubindu-te pe tine însuți vei fi capabil să-i iubești și pe ceilalți.


Iubirea de sine nu se echivalează cu narcisismul. Spre deosebire de narcisism iubirea de sine nu este construită din fantezii și privește viața într-un mod real. De asemenea iubirea de sine empatizează cu oamenii din jur și îi poate iubi și pe ceilalți.


Oamenii care se iubesc pe ei înșiși, pot iubi și pe ceialalți, pot respecta și nu ascund scopuri atunci când iubesc.


Iubindu-te te vei putea ierta pe tine însuți, cât și pe ceilalți. Iubirea de sine presupune toleranță față de omul pe care îl vezi în fiecare zi în oglindă și față de cei de lângă tine. Atunci când porți o iubire autentică față de tine ești capabil să ierți, să asculți și să ajuți. Iubire nu provoacă durere și nici răutate. Egoismul nu presupune respect.


Un om egoist este preocupat doar de propria persoană și mereu trăiește cu frica că resursele pe care le are nu-i vor ajunge. Egoistul este într-o continuă alergare, cu scopul de a aduna cât mai multe pentru propria persoană.
Egoismul pune preț pe lucrurile materiale, pe când iubirea de sine se axează pe o stare mintală sănătoasă și adună experiențe, oameni de calitate și amintiri frumoase.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii