Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:17 17 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Editorial Fotbalul românesc, din ce în ce mai sărac

ro

24 Feb, 2017 00:00 2000 Marime text
La nivel mondial, fotbalul este cel mai iubit sport, iar numărul suporterilor care urmăresc confruntările dintre echipe, atât la televizor, cât şi pe stadion, este foarte ridicat. Fotbalul este un fenomen, o industrie care s-a dezvoltat de la un an la altul şi ne rezervă surprize şi pentru viitor. Se nasc fotbalişti cu mult talent, îi vedem cum se afirmă de la cele mai fragede vârste şi, după câţiva ani de experienţă, devin vedete şi sunt transferaţi de la un club la altul pe sume impresionante. Mai precis, se fac transferuri care depăşesc 60 de milioane de euro, iar cluburile care au bani nu ezită să dea lovituri de imagine şi să-i aibă în curtea lor pe cei mai scumpi fotbalişti din lume.
 
Fotbalul a fost şi rămâne un sport foarte frumos, care atrage publicul şi produce audienţe neaşteptate la confruntările cele mai importante. La nivel naţional însă, sportul despre care vorbim dezamăgeşte. Multe cluburi cu tradiţie din România au probleme financiare, alte echipe au ajuns în diviziile inferioare, iar suporterii sunt din ce în ce mai puţini pe stadioanele ţării. Mi-este dor de anii când vedeam zeci de mii de suporteri la derby-urile din Liga I, când, în provincie, iubitorii fotbalului se urcau pe blocurile aflate în vecinătatea stadioanelor sau prin copaci, ca să-şi vadă formaţiile favorite la treabă, când se făceau cozi înainte de meciuri la chioşcurile de bilete.
 
Mi-aş dori să retrăiesc momentele când, primăvara, oamenii ieşeau şi urmăreau partide în nocturnă, de umpleau stadioanele. Spre stupefacţia mea, în prezent, nici măcar Steaua, un club cu performanţe notabile în trecut, nu mai aduce public numeros în tribune. Sunt puţine echipele care şi-au păstrat un număr constant de spectatori de la meci la meci, şi nu vorbim aici de echipele mari, ci de cele pentru care fotbalul se practică de plăcere şi performanţele nu sunt neapărat un obiectiv de îndeplinit.
 
Fotbalul românesc nu mai este, de ceva timp, ceea ce ne-am obişnuit. Am pierdut pasul în privinţa participărilor la competiţiile de nivel internaţional, iar o calificare în grupele Ligii Campionilor este o adevărată sărbătoare. Jucătorii de valoare sunt şi mai puţini, iar Naţionala suferă enorm din această cauză. Sperăm totuşi ca fotbalul autohton să renască, într-un viitor, mai apropiat sau îndepărtat, şi publicul iubitor al sportului cu balonul rotund să se reîntoarcă la vechea dragoste, să vină pe stadion, să-şi încurajeze echipele favorite şi să scoatem, din nou, capul în lume.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii