Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:17 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Editorial Forţa de muncă, o problemă în România. Ne mai alegem meseria în funcţie de aptitudini şi motivaţie?

ro

11 Oct, 2018 00:00 1685 Marime text
Trist, dar adevărat… aptitudinile nu mai reprezintă o prioritate în alegerea meseriei pentru noi, românii. Chiar prim-ministrul Viorica Dăncilă a recunoscut că există o problemă legată de forţa de muncă în România şi că românii trebuie convinşi să se întoarcă în ţară.
 
Monitorul Oficial abundă de locuri de muncă vacante, în domenii variate. La cea mai mare parte a joburilor din România nu mai există motivaţie. Şi asta atrage după sine lipsa unui efort susţinut în vederea atingerii unor obiective profesionale. Cu alte cuvinte, dacă nu eşti stimulat, nu lucrezi la parametrii corespunzători. O mare parte dintre angajaţi sunt stimulaţi de salariile mari. Iar dacă salariile nu le convin, apare „soluţia salvatoare“: plecatul în străinătate, acolo unde mulţi dintre noi credem că totul e roz.
 
Dar, când ajungem acolo, ne dăm seamă că lucrurile nu stau nici pe departe aşa cum credeam. Decât să practicăm meseria pentru care am învăţat în ţară, preferăm să mergem în străinătate şi să acceptăm orice job, care, de multe ori, nu are nicio legătură cu vocaţia şi competenţele noastre.
 
Crudul adevăr este că, din păcate, există persoane care se limitează doar la a obţine nişte bani şi astfel, pentru ele, baza piramidei trebuinţelor lui Maslow este satisfăcută. Puţini sunt cei care văd în locul lor de muncă o posibilă poartă deschisă spre creşterea şi dezvoltarea lor personală.
 
În concluzie, companiile trebuie să pună accent pe ceea ce este important pentru angajaţii lor, doar astfel putând motiva personalul şi menţine moralul ridicat în interior.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii