Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:18 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Editorial Formularul 600 sau cum să creezi panică şi confuzie printre contribuabili

ro

25 Jan, 2018 00:00 2498 Marime text
Formularul 600 a devenit subiectul nr. 1 de discuţie în ultimele zile, întrucât, până de curând, limita de depunere a fost 31 ianuarie. Până la noi ordine, completarea declaraţiei se amână pentru 1 martie. Mai mult timp pentru a ne lămuri cine trebuie să completeze acest formular şi cum se va proceda.
 
Pe scurt, persoanele care au avut în 2017 venituri din alte surse decât salariile şi care au depăşit un net lunar de 1.900 de lei sunt obligate să completeze acest formular şi să îl depună la ANAF sau online. Însă există aspecte ce lasă loc interpretării. Veniturile persoanelor fizice care nu sunt de natură salarială sunt: drepturile de autor, chirii, dividende, venituri din agricultură ş.a.m.d.

Aproximativ 210.000 de contribuabili persoane fizice sunt vizaţi de noua declaraţie. Pentru cine nu va depune formularul, de anul viitor vor fi calculate amenzi care pornesc de la 250 şi ajung la 1.000 de lei.
 
Este o „durere de cap“ care se amână, dar nu dispare. Artişti, notari, jurnalişti, PFA-uri şi persoane care au contracte de drepturi de autor s-au declarat confuzi şi revoltaţi de neclaritatea legii. Până şi preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a recunoscut că declaraţia „s-a promovat şi s-a comunicat foarte prost“.

Totodată, acesta a precizat că există posibilitatea ca Formularului 600 să fie anulat cu condiţia de a se găsi „soluţia ca persoanele fizice care trebuiau să plătească aceste contribuţii să rămână asigurate în sistemul de asigurări“.
 
Între timp, Ministrul Finanţelor lucrează la mai multe modificări pentru simplificarea plăţii contribuţiei. Potrivit ministrului Ionuţ Mişa, persoanele vizate ar putea să nu mai depună Declaraţia 600, plata urmând să se facă pe bază de CNP.
 
Nemulţumirile s-au mutat în mediul virtual. Mii de români au semnat petiţia online împotriva Declaraţiei 600. Printre ei se numără şi actori precum Constantin Cotimanis şi Mihai Călin. De asemenea, Mircea Cărtărescu a scris într-o postare pe Facebook că formularul „este o aberaţie fiscală şi o continuare a permanentei batjocoriri a intelectualului şi artistului în lumea actuală“.
 
Nu ne mai rămâne nimic de făcut decât să urmărim unde se va ajunge cu această declaraţie şi să ne adaptăm, ca un popor democrat ce suntem.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii