Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:36 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Editorial Fault grosolan, de cartonaş roşu. În fotbalul românesc, practica ne omoară

ro

20 Dec, 2016 00:00 2677 Marime text
Gică Hagi începe să culeagă roadele investiţiei sale în copii şi juniori. Tot mai mulţi tineri formaţi în Academia care-i poartă numele joacă la echipa de Liga 1 FC Viitorul şi o fac bine. Teoretic, aceasta este salvarea fotbalului românesc: miza pe tineri şi creşterea lor, cu răbdare. Însă realităţile din România faultează grosolan, de cartonaş roşu, un asemenea vis. Teoria e una, iar practica, alta. Ea ne omoară, cum mai avea puţin şi o şi făcea, păstrând proporţiile, în meciul ASA Tg. Mureş - Pandurii Tg. Jiu, jucat pe acel teren potrivit mai degrabă pentru patinaj decât pentru fotbal.
 
Vrem să scoatem din nou capul la lumină în fotbalul mare, însă, cu asemenea infrastructură, cu aşa probleme financiare, cu jucători neplătiţi cu lunile, cu atâtea echipe dispărute, cu insolvenţe şi falimente la tot pasul, nu o vom mai face niciodată. Iar în fotbalul românesc riscăm să avem o singură sărbătoare, Sfânta Mediocritate. Acest tablou sumbru mai este luminat de parcursul european al Astrei şi de modul sănătos şi roditor în care se face fotbal la structurile lui Gică Hagi, Academia sa şi FC Viitorul.
 
Să pui baza pe tineri este varianta ideală, însă câţi din fotbalul românesc au această posibilitate financiară ori câţi sunt dispuşi să adopte o asemenea politică fotbalistică? Îmi aduc aminte de finala Ligii Campionilor din 1995, Ajax Amsterdam (o echipă cu mulţi tineri în componenţă) - AC Milan, câştigată de echipa olandeză cu 1-0, prin golul lui Kluivert. L-am auzit recent la o emisiune televizată pe George Ogăraru vorbind despre situaţia actuală a lui Ajax. Întrebat dacă vânzările de jucători nu-i afectează legendarei echipe performanţa sportivă, fostul fundaş a spus că fanii şi spectatorii au o altă cultură şi educaţie fotbalistică, vor să vadă în echipă noi şi noi fotbalişti, tinere talente, iar Ajax scoate nestemate pe bandă rulantă.
 
Gică Hagi a pornit la drum cu aceleaşi idei, care au produs mult fotbal. În cei şapte ani de viaţă, Academia Hagi a obţinut 17 titluri naţionale (la diferite categorii de vârstă) şi are o medie de 40 de jucători / sezon care sunt în circuitul tuturor loturilor naţionale. În plus, în Youth League (Liga Campionilor Under-19), FC Viitorul este calificată în primăvara europeană. Toate aceste realizări s-au făcut simţite şi la echipa de seniori, care foloseşte în Liga 1 (cu rezultate) tot mai mulţi tineri din Academie, ajungându-se şi la nouă la un meci de campionat! Iar aseară, FC Viitorul a jucat pentru încheierea anului pe prima poziţie în clasament! Aceasta este calea de urmat, dar, repet, până când România fotbalistică îşi va schimba optica legată de tineri, vor trece ani-lumină.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii