Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:39 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Editorial Fără sânge şi cătuşe. Moş Crăciun, fă-ne cadou ştiri calde, dar frumoase!

ro

10 Dec, 2014 00:00 1424 Marime text
Am publicat, zilele trecute, pe site-ul cotidianului ZIUA de Constanţa, o ştire preluată de pe o agenţie de presă străină, care spunea că unul dintre cele mai citite portaluri de ştiri din Rusia a înregistrat o scădere de audienţă de 60%, două treimi din cititori, într-o singură zi în care editorii au decis să publice doar ştiri pozitive.
 

În Europa, România, Australia, AIUREA, este la fel! Chestia este măsurată sociologic şi din punct de vedere al audienţelor.
 
Concluzia dureroasă şi tristă e că lumea este ahtiată să citească pe Internet informaţii lugubre. MORŢI, ARESTAŢI, CRIME, CORUPŢIE, ACTE DE TERORISM, AVIOANE PRĂBUŞITE... să nu mai spun de violuri şi de fel de fel de ştiri încărcate de sex.
 
Tabloidele se întrec în fotografii de cea mai proastă calitate, făcute de te miri ce martor care a surprins o „vedetă“ în nu ştiu ce ipostază, televiziunile abundă în „imagini amator“ cu accidente rutiere sau transmisiuni execrabile cu 3G-u’, că a venit o nulitate de politician la sediul partidului X, să peroreze.
 
Iar „teleJustiţia“ practicată în România va lăsa urme adânci în societate. La fel, dreptatea făcută în cotidiene sau în mediul online. SABIA are trei tăişuri:
 
1. Lumea va arunca la gunoi corupţii, dar, la un moment dat, se va sătura de astfel de ştiri, care vor defula.
 
2. Corupţii, mafia şi pleava societăţii româneşti, cei care învârt pe degete bani furaţi din avutul public, se vor da „luftaţi“ de faptul că imaginea le-a fost terfelită de procurori şi de presă. Deja se întâmplă. Când efectele punctului 1. se vor simţi, ce se va mai întâmpla?
 
3. O societate coruptă stă, prin definiţie, pe un butoi cu pulbere. El va EXPLODA, fără îndoială, la un moment dat. ALEATORIU. Înainte, în timpul sau după punctele 1. şi 2.
 
NU CONTEAZĂ. Efectul va fi devastator.
 
Să revenim... Pentru ce înghite consumatorul de mass-media toate acestea? Să fi atins şi aici globalizarea? Adică nu pot dormi liniştit dacă nu ştiu ce nuanţă de „roz“ aveau pantalonii lui Mazăre şi în ce limuzină a venit la Poliţia Constanţa să dea cu subsemnatul? Sau ce grad pe scara Gleason are cancerul de prostată al lui Constantinescu?
 
I-am dat exemplu pe ei pentru că sunt de-ai „noştri“, de la Constanţa. Magistraţii vor decide cât sunt de vinovaţi...
 
Sincer, cred că lumea care înghite astfel de ştiri este compusă din prizonieri ai informaţiei. Iar mânuitorii sunt exact cei despre care se scrie. Şi, mai grav, intermediarul acestei afaceri obscure şi obscene este chiar mass-media, de multe ori.
 
Astfel că vă propun, MĂCAR până după sfintele sărbători de iarnă, haideţi să fim buni în interior... în suflet şi în gândire... şi vom putea construi o societate demnă şi frumoasă... să îi dăm un semn lui Moş Crăciun că ne-am îndreptat şi că nu am mai făcut prostii... prea mari!
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii