Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:57 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Editorial Facultate să fie! Sau să NU fie?

ro

10 Sep, 2016 00:00 2227 Marime text
Se spune că românul este singurul din lume care nu a făcut facultate, însă este avocat, şi inginer, şi arhitect, şi doctor, dar mai ales e politician. Ei, da! Să trecem însă de la această vorbă dulce-amară la o radiografie a sistemului de învăţământ superior. Ştiaţi că 5% dintre şomeri sunt absolvenţi de facultăţi, iar dintre cei care încep să muncească, foarte puţini îşi găsesc de muncă în domeniul studiat? Pe de altă parte, scăderea numărului de studenţi este evidentă. Numai între 2014 şi 2015 numărul tinerilor care învaţă pentru o diplomă de licenţă, una de master sau un doctorat a scăzut simţitor.
 
Pe de o parte, cred eu, de vină sunt rezultatele slabe de la examenul de Bacalaureat apărute după introducerea camerelor de supraveghere, camere ce i-au împiedicat pe mulţi absolvenţi de liceu să facă pasul spre o universitate, pe de altă parte, sunt de vină vocile tinere care spun că o diplomă nu îţi asigură nimic.
 
Realitatea ultimilor ani ne-a arătat că foarte mulţi tineri s-au lăsat influenţaţi în alegerilor lor de discuţiile purtate cu prietenii sau de dorinţele părinţilor. Unii şi-au dorit să fie studenţi cu orice preţ, aşa că au intrat pe porţile unităţilor de învăţământ fără a se gândi prea mult la viitorul lor, mergând pe ideea că se descurcă ei după. Rareori aceştia s-au gândit dacă, după anii de studiu, vor avea cunoştinţele necesare pentru a pune bazele unei cariere de succes. Facultate să fie!

Sau să nu fie? 
Realitatea din prezent ne arată că tinerii nu prea mai sunt interesaţi de studii superioare, marile centre universitare din ţară fiind nevoite să organizeze o sesiune şi în toamnă, întrucât au rămas cu locuri libere la buget. De ce nu este bine să avem din ce în ce mai puţini studenţi? Deoarece absolvenţii de studii terţiare au acces la informaţii de calitate, la oportunităţi mai mari, la salarii mai mari. Sau cel puţin aşa ar trebui să fie. Nu toată lumea trebuie să urmeze o facultate, asta e adevărat, însă, dacă există posibilitatea, de ce să nu fie fructificată?
 
Eu cred că facultatea a însemnat ceva pentru cei care au urmat-o, i-a învăţat unele lucruri despre lume şi viaţă. Acel ceva poate să vină de la un profesor minunat - da, încă mai sunt profesori minunaţi! -, de la un coleg, de la un seminar, din firescul şi simplitatea felului în care un mediu te ajută să te descoperi.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii