Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:40 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Editorial Drumurile însângerate ale patriei. Prea multe accidente rutiere în ultimul timp, prea multe victime nevinovate

ro

20 Nov, 2017 00:00 3070 Marime text

Este greu să auzi despre oameni (mulţi dintre ei, tineri) care mor în accidente cumplite. Şi mai greu este să scrii despre ei. Dar parcă în ultima săptămână au fost îngrozitor de multe accidente rutiere. Să vezi acele imagini brute, de la locul evenimentului, să ştii că o familie sau mai multe au fost destrămate este teribil. Şi când începi să afli detalii, să afli că oamenii aceia aveau planuri sau copii mici... este dureros.

Ce se întâmplă oare cu şoferii? Care este cauza deselor accidente din ultima perioadă? Nu am un răspuns la această întrebare. Educaţia rutieră este foarte importantă şi poate mă duc prea departe când spun că ar trebui implementat un curs de educaţie rutieră sau măcar un manual care ar putea servi ca îndrumar. De asemenea, internetul este plin de materiale şi filmuleţe la care poţi avea acces gratuit. Pentru că micuţul de astăzi va fi şoferul de mâine şi modelarea bună a unui copil pregăteşte adultul responsabil.
 
Trebuie să fim responsabili atât pentru vieţile noastre, cât şi pentru ale celorlalţi. Subliniez cuvântul responsabil pentru că, într-adevăr, la 18 ani e puţin probabil să conştientizezi că eşti un participant la trafic şi trebuie să respecţi regulile şi pe cei din jurul tău.
E greu totuşi să dai vina pe cineva.
 
Duminică a fost Ziua Internaţională de Comemorare a Victimelor Accidentelor Rutiere. A fost comemorată de câţiva biciclişti printr-un marş simbolic. Puţini totuşi, prea puţini pentru a da un semnal de alarmă în ceea ce priveşte numărul în creştere al persoanelor care îşi pierd viaţa în astfel de incidente nefericite. Potrivit statisticilor, România este în topul Europei la numărul accidentelor rutiere mortale. Iar acest număr este dublul mediei europene. Autorităţile acţionează preventiv şi informează şoferii. Există pancarte cu mesaje ca „Viaţa are prioritate“, dar fără efect. Viteza, neatenţia sau graba provoacă anual aproape 2.000 de victime în România, potrivit Asociaţiei Victimelor Accidentelor de Circulaţie din România. Nu ne sperie nici statistica, pentru că românul merge pe ideea că lui nu are cum să i se întâmple. Într-adevăr, nici infrastructura nu ne ajută. Nu avem drumuri, autostrăzi sau măcar parapete de protecţie. Indicatoarele lipsesc şi ele de multe ori.
 
Rămâne să medităm asupra problemei. Este un subiect de actualitate şi, din păcate, nu este luat în serios. Dumnezeu să-i odihnească în pace pe cei care şi-au pierdut viaţa în accidente rutiere!

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • io dixit 20 Nov, 2017 16:45 acu vreo jumatate de an, am vazut intr-o revista auto poloneza ca am fi pe locul doi in europa la accidente grave (morti si soldate cu raniti grav) dupa una din tarile baltice letonia, sau lituania.