Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:20 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Editorial Covid-19, boala care a pus un număr pe noi

ro

27 Apr, 2020 00:00 3475 Marime text

S-a scurs deja o lună de la primul deces raportat de autorităţi în contextul epidemiei cauzate de noul Coronavirus.
 
Unde, la început, fiecare caz era prezentat aparte, fiecare deces era o tragedie şi parcă puteai simți şi factorul uman, empatia, în raportările zilnice ale autorităților, pe măsurã ce zilele au trecut, iar cazurile şi decesele au crescut simțitor, parcă totul a început să se rezume la cifre şi statistici. Emoţiile au fost înlocuite cu cifre simple, reci, fără de sentimente, statistici menite, parcă, să ne învețe cum ar trebui să reacţionăm şi noi, la rândul nostru.
 
Ca în cazul fiecărei ştiri „telenovelizate“ pe diferite canale TV, şi Coronavirusul, Covid-ul, SARS-Cov-2-ul şi-a pierdut elementul de noutate.
 
Raportarea de la ora 13.00 a început să fie privită tot mai mult ca un nou episod dintr-un film în care oamenii mai mor, ce-i drept, dar serialul merge mai departe. Unde la început raportările erau aşteptate cu sufletul la gură şi oamenii voiau, aveau nevoie de informație, să ştie ce se întâmplă, acum veştile oficiale abia dacă mai suscită un oarecare interes. Pierdute sunt distribuirile masive pe rețelele de socializare ale fiecărei informații inițiale despre prezența Covid-19 în România.
 
Primul deces raportat pe tema Covid-19 a fost o dramă. Cele cu indicativul 600+ suscită interes cel mult prin prisma vârstei celui ce a murit şi, eventual, dacă acesta mai suferea şi de alte boli.
 
Şi, uite-aşa, inevitabil, boala identificată printr-un număr a ajuns să pună numere asupra noastră. Românii pot face parte fie din cei 11.775 de oameni aflaţi în carantină instituţionalizată, ori din cei 24.052 izolaţi la domiciliu, din cele 11.036 de cazuri confirmate ori, pur şi simplu, din milioanele de români blocați în case de epidemie.
Că vrem ori ba, noul Coronavirus a pus un număr pe fiecare din noi. Semnificația lui diferă, atât. Şi nici aceea foarte mult.
 
Citește și
 
În județul Constanța, sunt 224 de cazuri de persoane infectate cu virusul COVID - 19. La nivel național - peste 11.000 de cazuri

Coronavirus
România Au mai murit șapte persoane. Numărul deceselor a ajuns la 608

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii